c.d. Interwencje w dziale technicznym nie przyniosły żadnego skutku w likwidacji tej wady. Z tego co jestem zorientowany to instalacja posiada sterowanie pogodowe,układ instalacji c.o. jest zamknięty,zamontowane są zawory podpionowe, posiadamy zawory termostatyczne przy grzejnikach. Ja osobiście posiadam grzejniki aluminiowe i są na tyle akustyczne, że słychać oprócz stuków nawet szum pracującej pompy cyrkulacyjnej. Rozmawiałem z wieloma osobami, które mogłyby się znać na rozwiązaniu tego problemu lecz ich wypowiedzi były lakoniczne nie wnoszące nic, co by mogło ukierunkować dalsze kroki w działaniu. Czytając powyższe wypowiedzi to przyznam się, że patrzyłem na zawór różnicowy jaki jest zamontowany w piwnicy i zastanawiałem się czy to stukanie nie jest przypadkiem jego zasługa. Przyczyną takiej sugestii jest w moim mieszkaniu drugi pion c.o. w którym nie występują stuki a jest zasilany z tej samej pompy cyrkulacyjnej i zakładam, że na tym pionie jest też zawór różnicowy prawidłowo działający. Jeżeli jest możliwość wskazania kierunku działania celem zlikwidowania tej wady to byłbym wdzięczny za te porady.
Może te sugestie przekazane osobom odpowiedzialnym za stan techniczny instalacji c.o. przyczynią się do likwidacji stuków. Dzsiaj dowiedziałem się, że węzeł cieplny w moim bloku ma być remontowany w czerwcu br.