322
325
309
305
317
Strefa ekspertów HVACR

Straty ciśnienia

Witajcie
Pytanie banalne ale...
Wentylacja mechaniczna wywiewna, nawiew grawitacyjny przez ścianę, pomieszczenie techniczne.
Do doboru wentylatora zliczam straty ciśnienia na nawiewie: czerpni i kratce żaluzjowej nawiewnej oraz na wywiewie: najdalsza kratka wyciągowa + kształtki + wyrzutnia ścienna + opory liniowe.
Mam kilka pytań: jak to jest, że do doboru wentylatora uwzględniam tylko najniekorzystniejszą kratkę, a nie wszystkie? Wentylator będzie miał siłę "pociągnąć" z pozostałych kratek? Z czego to wynika?
2. Czy jeśli są dwie czerpnie, to liczę opory tych dwóch czerpni czy jednej?
3. W przypadku nawiewu mam czerpnię + w pomieszczeniu ma być kratka żaluzjowa. Daję dwie kratki żaluzjowe, bo tak mi wychodzi z przekroju kanału i dostępnych wielkości kratek - czy do oporów mam dodać jedną, czy obie kratki?

Z góry dzięki za wyjaśnienia

Halo, ktoś zna odpowiedź na którekolwiek pytanie?

Masz jakiś rysunek żeby pokazać tą sytuacje. Bo widzę tu kilka niejasności....

Pytanie nr 3: Kanał nawiewny 1000x500 ma dwie żaluzje nawiewne, każda ma opór 10Pa - do obliczeń daję 1x10Pa czy 2x10Pa?
Pytanie nr 2: do obliczeń przyjmuję jedną, czy obie czerpnie?
Pytanie nr 1: Czy słusznie biorę do obliczeń strat ciśnienia opory przez: czerpnię + żaluzję nawiewną + tylko kratkę nr 1 + wyrzutnię dachową?

1. dajesz 2x10 Pa
2. przyjmujesz 2 czerpnie
3. słusznie tylko sprawdził bym na wszelki wypadek kratkę nr 2, bo jak wiesz niekiedy odcinek magistralny wychodzi na działce z trójnikiem odgałęzienie zależne jest to od długości odcinka pomiędzy kratką 2-1.

Pit, dzięki za odpowiedź :)

Spoko nie ma sprawy...:)

Nie rozumiem tylko jednej rzeczy - dlaczego dla wywiewu przyjmuję straty po najniekorzystniejszej trasie przez jedną kratkę a dla nawiewu przyjmuję obie czerpnie a nie jedną? Bo w przypadku nawiewu mechanicznego należałoby liczyć jak przy wyciągu - najniekorzystniejszą trasę (przez jedną kratkę). Dobrze myślę?

W celu poprawienia jakości naszych usług korzystamy z plików cookies. Zgodę możesz udzielić poprzez zamknięcie tego komunikatu. Jeśli nie wyrażasz zgody na przechowywanie na Twoim urządzeniu końcowym plików cookies konieczne jest dokonanie zmian w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat plików cookies i ochrony danych osobowych znajdziesz w Polityce prywatności.