nie szczekaj na mnie burku bo swoją wiedzą nie sięgasz ani mnie ani innym forumowiczom do pięt panie "wentylacja zależy od pogody i wysokości"
nie szczekaj na mnie burku bo swoją wiedzą nie sięgasz ani mnie ani innym forumowiczom do pięt panie "wentylacja zależy od pogody i wysokości"
dyrektywa BBR 2006 to nie znaczy, że tak trzeba, tylko, że gorzej się nie powinno.
No prosze nawet Brzeczkowski sie uczy. Teraz to juz nie OBOWIAZEK w calej UE, teraz to juz tylko luzna wytyczna. Czego dowiemy sie za pol roku? Ze nie w calej Szwecji a tylko za kolem i to w dodatku od 1500m npm w gore? Tylko na Spitzbergenie? W Grenlandii?
Sarkazm jest niepotrzebny. Człowiek się uczy całe życie, nawet historia ogrzewnictwa i wentylacji może być pouczająca. Można wyciągnąć wnioski, dlaczego ludzie coraz częściej chorują przez wentylację i izolację? Bo izolacja wykonywana jest nader czesto częściowo i źle, a mostki termiczne to zarodzia zawilgocenia i tego co się z tym wiąże. Bo wentylacja jest dla kubatury i norm, nie dla osób i komfortu, przez co jest przewymiarowana, a co się z tym wiąże, często wyłączana.
Ale cieszę się, że i z aktualnych spraw Panowie coś łapią inaczej nie byłoby tej agresji, gdyby w głowie nie zaczynało świtać w którym kierunku ogrzewanie i wentylacja zmierza. Daje mi to sporo satyswakcji (jak z rekuperatorami) i sił do dalszego pisania.
jezu ...ale brednie :)
nie pocieszaj się panie "satysfakcja" i weź sie do roboty zamiast pisania - będziemy mieli wówczas co komentować:)
Pan Robert np. nie spotkał się nigdy z idiotycznym ocieplaniem od zewnątrz fundamentów w domach niepodpiwniczonych!
A skad takie przekonanie ze izolowanie fundamentu od zewnatrz jest idiotyczne? Połączenia scian i funadamentow zawsze sa izolowane a przynajmniej powinny. Izolacje mozna wykonac na dwa sposoby: Ocieplajac funadament do glebokosci minimum 1m lub wydluzajac izolacje sciany o okolo 50cm a fundament jest izolowany takze od wewnatrz. Dokladny opis z bardzo latwymi do zrozumienia rysunkami znadziecie w Murator 11 z roku 2005
Robert przecież to jego robota. RWE mu płaci i to sporo!
Tematy na forum