Dokonujący okresowego sprawdzenia drożności przewodów spalinowych i wentylacyjnych w mieszkaniach mistrz kominiarski zdemontował, znajdujące się w naszej kuchni, podłączenie okapu wywiewnego do kratki wentylacyjnej. (okap posiada wbudowany wentylator). Okap i jego połączenie z kratką wentylacyjną funkcjonowały w naszej kuchni od wielu lat i nigdy dotąd kominiarzom "nie przeszkadzały". Tym razem pan kominiarz stwierdził, że ma rygorystyczne polecenie Starostwa w tej sprawie i że jeśli on tego dzisiaj nie zrobi, to otrzymam pisemne polecenie demontażu pod rygorem wstrzymania dostawy gazu. Na moje pytanie o podstawę takiego właśnie stanowiska odpowiedział, że wynika to z prawa budowlanego, a konkretnie z § 141. Przypuszczam, że Pan Mistrz miał na myśli §141 Rozp.Min.Infr.z dnia 12.04.2002 r. w/s war.techn., jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Zapoznałem się z treścią tego przepisu, ale nie znalazłem w nim jednak zapisu, który, wg mojego rozumowania, uzasadniałby stanowisko zajęte przez pana kominiarza. Wspomniany § 141, w pkt. 3), zabrania stosowania indywidualnych wentylatorów wyciągowych, wyraźnie jednak precyzując, że zakaz ten dotyczy pomieszczeń, w których znajdują się wloty do przewodów spalinowych. A więc: zakaz nie obejmuje wszystkich pomieszczeń, lecz tylko te, w których znajdują się wloty do przewodów spalinowych - to wyraźnie i jednoznacznie jest tam napisane! Z tego co widzę okiem niefachowca to, w posiadanym przez nas mieszkaniu, wlot taki znajduje się jedynie w łazience i służy do odprowadzania spalin z gazowego grzejnika wody. Jednak konia z rzędem temu, kto znajdzie w naszym "pomieszczeniu kuchennym" coś, co można by uznać za "wlot do przewodów spalinowych". Nie można również przyjąć, że przez użyte w § 141 określenie: "pomieszczenie" należy rozumieć "mieszkanie". Treść § 3 pkt 9) nie pozostawia tu bowiem żadnych wątpliwości - definiuje mieszkanie jako "zespół pomieszczeń". Czyli: nasza kuchnia to w rozumieniu Rozporządzenia "pomieszczenie", a nie "mieszkanie". Po lekturze w/w przepisów dochodzę do wniosku, że Pan kominiarz nie miał racji, bowiem w pomieszczeniu kuchennym naszego mieszkania nie ma wlotów do przewodów spalinowych. Zatem zamontowanie w nim okapu z wentylatorem, bądź jakiegokolwiek "indywidualnego wentylatora wyciągowego", nie narusza zakazu zawartego w § 141 Rozporządzenia. Czy mój wniosek jest słuszny? Tym bardziej, że wpomniane Rozporządzenie nakazuje zamontowanie okapu wywiewnego nad trzonem kuchennym i podłączenie go do przewodu wentylacji grawitacyjnej gdy kuchnia połączona jest z pokojem. (To o czym pisze Michał) Nie rozróżnia przy tym okapów z wentylatorem i bez wentylatora, czyli: można stosować dowolny.