Pozwalam sobie poprosić Was o udzielenie rady na temat:
- mam 12 letni dom 200m2 (średnio docieplony) i tradycyjną instalację c.o. (kocioł gazowy stalowy + rury stal + żeliwne grzejniki 200 szt; ok. 200-250 litrów zładu). Chcę wyrzucić stary stalowy poski gazowy i wstawić nowy, bardzej ’’ekonomiczny’’. Mam też kocioł eglowy jako rezerwowy i w sklepach radzą mi kupno stojącego - żeliwnego ok. 25 kW. Pozostaje ’’problem’’ jakiej firmy, jaki model?. Wstepnie wytypowałem kotły:
1. Termet Thrmo Comfort (kompakt z zasobnikiem c.w.u. za 4.600 zł; z pogodówką i palnikiem 2-stopniowym.
2. Vitogas 100 29 kW za 4.500 bez zasobnika cwu; z cwu ok.8.000 zł
3. Immergas Ares 25 kW za 6.000 zł z zosobnikiem cwu
4. Saunier Duval ’’Niedzwiedz’’ w kompaktowej obudowie kocioł i zasobnik cwu za 5.000 zł. z pogodówką i palnikiem 2-stopniowym. Na ten kocioł jak na razie się nastawiam.
5. Trafia sie też ’’promocyjny’’ zakup De Dietricha DTG 111 za 4.500 zł za komplet z pogodówką( kocioł 24 kW i odzielny zasobnik cwu), ale .... ten model prawdopodobnie będzie wycofany z produkcji. Czy to jest okazja?
Jest też grupa doradców, który radzą kondensaty, lecz nie moge się przekonać, bo wyjdzie o 2-3 tys. drożej!
Pytanie : które z wymienionych kotłów są O.K.? Które są problematyczne i wykreślić z listy?
Czy to prawda, że lepsze są te z palnikiem 2-stopniowym? Co byście moi drodzy zrobili na moim miejscu?
Proszę o odzew i rady!