Czy wie ktoś dokladnie, jakie rożnice w osuszaniu powietrza w pomieszczeniach występują pomiędzy centralą rekuperacyjną z wymiennikiem krzyżowym a obrotowym.
Zakładając oczywiście takie same werunki pracy i wydajności.
Czy wie ktoś dokladnie, jakie rożnice w osuszaniu powietrza w pomieszczeniach występują pomiędzy centralą rekuperacyjną z wymiennikiem krzyżowym a obrotowym.
Zakładając oczywiście takie same werunki pracy i wydajności.
W rotorach starych wilgoć cała wracała w nowych częściowo wraca
W krzyżowym odprowadzana jest do kanalizacji.
o ile wiem to w obrotoym wybierasz czy chcesz mieć odzysk wilgoci czy nie
a krzyzowy z papieru też może nawilżać - czyli - potrzeba więcej danych w pytaniu !!!
papier służy do czego innego!
-jak się wybiera w rotorze czy powietrze świeże przejmie wilgoć?
poprostu są rotory ze specjalnym wkładem do odzysku wigloci...o szczegóły pytaj już konkretnego dostawcę
Do "?" Zamiast pisać głupoty, poczytaj sobie o wymiennikach. Poza tym, jeżeli nie znasz tematu, to po prostu nie pisz.
Kolego K.M. Wszystko zależy jakiego producenta central sobie wybierzesz. W zależności od typu wymiennika i rozwiązania, oraz oczywiście od finansów, możesz mieć jeden i drugi na tym samym poziomie:)
Zastanawiam się nad Systemar. Nie wiem tylko, czy psiadaja centrale z odzyskiem wilgoci.
Oglądałem też REGU 700 VE
Systemair ma w swojej ofercie centrale z wymiennikami krzyżowymi i rotacyjnymi ale nie słyszałem żeby wilgoć odzyskiwali. Ogólnie wymienniki mają tendencję do osuszania powietrza. Centrale z wymiennikami krzyżowymi "papierowymi" ma np Fujitsu lub Mitsubishi ale wentylatory tych central mają mały spręż dyspozycyjny -pewnie z powodu tego wymiennika. Odnośnie centrali z rotorem to do domu nie polecał był - w domu podpina się do wywiewu wszystko z wc i łazienką a rotor nie est w 100% szczelny. Polecałbym wymiennik krzyżowy o mniejszych odstępach między ściankami. Zapraszam na www.kaldo.pl
A co w takim razie z REGU 700?
ppp "ale nie słyszałem żeby wilgoć odzyskiwali. " to gdzie się podziewa?
700m3 za 3500zł... obawiam się o jakość.
Ja montowałem REGO 700 i nie mam wiekszych uwag. Dobre jest to że ma automatykę i nie ma zabawy z kablami.
Rego 700 VE za 3500 PLN?, w Centrym Klima 3139 Euro
Dlaczego w CK?
Na przykłąd, ale nie 3500 PLN
Tematy na forum