Robciu to ty jesteś po sanitarce? Bo kierując się twoim rozumowaniem na temat pompy cwu to nie masz prawa szczycić się że jesteś po sanitarce i najlepiej żebyś udał się do izby żeby dopisali Ci na uprawnieniach "nie dotyczy instalacj i sieci wod.-kan." bo nie jesteś po tej specjalizacji - to Twoje tłumaczenie iżynierze - Robciu jak byś troszkę poczytał w obowiązujących przepisach (to obowiązek każdego pełniącego sam. funkcje w budownictwie) to byś znalazł zapis w prawie budowlanym:
Art.5.1.Obiekt budowlany wraz ze związanymi z nim urządzeniami budowlanymi należy, biorąc pod uwagę przewidywany okres użytkowania, projektować i budować w sposób określony w przepisach, w tym techniczno-budowlanych, oraz zgodnie z zasadami wiedzy technicznej, zapewniając:
1) spełnienie wymagań podstawowych dotyczących:
d) odpowiednich warunków higienicznych i zdrowotnych oraz ochrony środowiska,
f) oszczędności energii i odpowiedniej izolacyjności cieplnej przegród;
I skoro wyjdzie, że ze względów higienicznych i zdrowotnych (bardzo ogólny zapis) krotność 1 to nie może być tak, że w poradniczkach jest 8 to stosujemy 8 - jest to niezgodne z oszczędnością enerii. I o to mi chodziło, ale widzę że sam musiałem sobie odpowiedzieć. Przepraszam za ostre słowa (śledzę to forum kilka lat) ale wydaje mi się że "zadzierasz nosa swojego" właśnie ty.