witam.
jestem "szczęśliwym" posiadaczem kotła gazowego ACV Alfa G z zasobnikiem, a właściwie zasobnikami na c.o. i c.w.u (łącznie 96 litrów). problem polega na nadmiernym zużyciu gazu. kocioł ten został zamontowany przez firmę w istniejącym już systemie otwartym pomimo że producent nakazuje stosować je tylko w systemach zamkniętych. Po złożeniu reklamacji na nadmierne zużycie gazu instalator stwierdził że mam tak zamontowane bo tak chciałem, a ACV twierdzi że reklamacji nie uznaje bo jest w systemie otwartym. szkoda że forma ACV broni bardziej nieuczciwego instalatora żerującego na niewiedzy klienta, ale to nie to mnie boli najbardziej.
czy jest tu osoba mająca taki (lub podobny) właśnie kocioł? albo zasobnik o podobnej pojemności?
czy jest ktoś mi w stanie odpowiedzieć w jakim czasie określona ilość wody (96 litrów) wychładza się z temperatury np 65 do 60 stopni. biorąc pod uwagę, że jest to zaizolowany zbiornik.
zużycie jest znacznie większe niż zakłada producent. z dokumentacji technicznej wynika, że na podtrzymanie temp 60 stopni powinien zużywać 0,7m3 gazu GZ35 na dobę z mój zużywa 3m3. oczywiście w trakcie pomiaru nie korzystam z ciepłej wody ani ogrzewania :)
w ciągu minionej zimy (lekka była w końcu) zużycie dochodziło mi do 20m3 na dobę przy ogrzewaniu powierzchni 72m2 do temp. 19 stopni.
proszę o informacje na temat zużycia gazu użytkowników tego konkretnego kotła, lub podobnych.
pozdrawiam. Kamil