A ja podstawiłem garnek! Na szczęście mam pod kratką poziomą rurę do okapu i kapie z tej rury. Łatwiej podstawić garnek. Co prawda napisałem do Zarządcy, aby to sprawdził, ale ostatni kominiarz chciał zlikwidować okap , a nie kapanie. No i to utajniono przede mną te bzdety. Tylko, że u mnie woda kapie jak deszcz pada! Cieknie po przedłużce komina blaszaną rurą. Natomiast mam piękne zdjęcia z kamery termowizyjnej kanałów wentylacyjnych w ścianach zewnętrznych i zastanawiam się nad problemem gdzie idzie taki poziomy kanał w szachcie. Na zdjęciu pięknie widać jak ciepłe powietrze staje się coraz zimniejsze i na końcu przedłużki w mrozy już prawie nie świeci. A u mojego sąsiada to nawet się cofa! Z sąsiadem odkryliśmy, że ściana zewnętrzna składa się z 2 cm styropianu i tynku. To chyba trochę za mało? Szanowny "danifilth 1984" najprawdopodobniej do lata pozostanie panu nie oddychać i nie podlewać kwiatków. Niech pan czeka na ocieplenie się klimatu i przyjmie do wiadomości, że sam sobie jest pan winien jak to odebrał, patrz Art.61 Prawa budowlanego. Ale niech pan jeszcze sprawdzi czy nie poszła obok rura kanalizacyjna, bo i takie są możliwości. Teraz tak się buduje, bo wymiana ciepła nie jest znana "artystom". Gorzej bo na moim osiedlu zamarzła tak rura z ćw. Artyści policzyli, że tych rur w ścianach zewnętrznych nie ma. Ale spółdzielnia którą mi wybrał kominiarz na właściciela właścicieli już w to nie wierzy i zaczęła ocieplać. Najpierw 5cm styropianu, a teraz 15 cm, choć nie słyszałem, aby po ociepleniu 5cm. Powstał jednak z tym problem, bo trzeba ocieplanie zgłosić do WUAiOZ. No i jak zgłosili hurtem, to kazano im zrobić projekt. A oni już mają samowolkę, bo myśleli, że zgłoszą i już załatwią, ale pośliznęli się na 12m ! A tak naprawdę to jaki to miał być komin, bo do kuchni z gazem na 70m3/h potrzeba H>18 m dla rury fi 150 mm! Komin powinien być murowany a nie rura. Chyba, że zamienią mi na rekuperację, to zgodzę się żeby Prezydent Miasta Gdańska mi nie budował takiego 18 m komina, bo to on "zatwierdzał" projekty! Wiem ,że jest bogaty, nie wie co ma zrobić w tym roku ze 150 ml zł. Po co więc mam ścigać inwestora który miał nagrody dla Zarządu ponad 6ml. A tylko 1.2 zostawił na łapówki. Przecież może im nie starczyć!