310
305
Strefa ekspertów HVACR

Jaki kocioł na drzewo?

Zamierzam kupic kocioł na drzewoi jego odpadki.Przeznaczam na ten cel suma max.4,500zł.Czy ma ktoś propozycje,albo jakąś sugestie?Dziekuje.

Kup najtańszy kocioł, a do tego zbiornik buforowy i zawór z pompą ochrony kotła.

Buderus DOR to typowy kocioł na odpadki drzewne - jakieś 1500 zl, do tego zawór czterodrogowy - 200 zł, zawór termiczny 350 zł, dwie pomy 400 zł i zbiornik akumulacyjny 2000 zl. Zmiescuisz się w 4500 zł + robocizna.

Proszę podać wielkość domu. To conapisła Panu jaiś gość że potrzebuje Pan tylko kocioł i mieszacz 4-drogowy doporowadzi do tego iż zakupiony kocioł po 4 latach będzie mugł Pan sprzedać na złom.

Sprzedam używany kocioł VIGAZ 25 Kw cena 2000

Witam
poszukuje porady : przymierzam sie do układu :
- kocioł gazowy kondensacyjny
- kominek z płaszcem wodnym
- zbiornik buforowy akumulacyjny
- ogrzewanie domu : grzejnik / podłogówka
- powierzchnia domu 150 m2 pow. użytkowej

w jaki sposób połączyć cały układ aby był jak najbardziej efektywny ?
jaki dobrac kominek ? czy Makroterm jest dobrym rozwiazaniem ?
czy jeżeli przez pwien czas nie będę używał kominak - to czy zuzycie gazu bedzie większe ( przez to , że trzeba ogrzac wode w buforze ) niż w układzie bez zbiornika buforowego ?
czy istnieje gotowe schematy dla takich układów
jaki zastosowac zbiornik buforowy ?
jaki zastosować kominek z pł. w. ?
jaką zastosować automatyke , mieszacze i sterowanie

z góry dziękuję za informacje

Pozdrawiam
marcin

Nie wiesz co czynisz pomysł z typu szalonych.Co chcesz osiagnać?
Kominek z płaszczem działa na teperaturach znacznie wyższych niz kocioł konedensacyjny.Jesli ma dać efekt wynikajcy z procesu kondensacji to połączenie bezsensu.

Nadto konieczne sa dwa oddzielne układy -otwarty dla kominka i zamkniety dla kotła + wymiennik sprzegajacy te dwa układy.
Dodatkowo dwa różne naczynia jedno otwarte dla kominka i zamknięte dla kotła.Bufor oczywiscie jako elenet dodatkowy sie przyda.
Podłogówka wymaga temperatury na poziomie max 40-45 C ogrzewanie grzejnikowe znacznie wyzszych bowiem w przypadku temperatury zasilania jak dla podłogówki to scian nie wystarczy na grzejniki.
Natomiast na pozostałe pytania nikt rozsadni nie odpowie.
Bowiem zakrawa to na postawienie diagnozy przez lekarza telefonicznie i to dla powaznie chorego słonia.
Ale nie widze na jaki efekt liczysz?

To może Vespa cichewicza? To chyba najtańszy kocioł na rynku a marka bardzo dobra

Widze, ze lecisz po forach dzisiaj równo. Tylko się nie zapomnij i nie reklamuj lodow waniliowych Cichewicz na forum przetworów mlecznych ;-)

A przeglądałeś ofertę Zębca?

Właśnie Zębiec ma duży wybór kotłów także na drzewo. To chyba najtańsze paliwo stałe ale niestety nie jest tak kaloryczne jak pozostałe.

A kotły z radomskiego Piecbudu? Znalazłem kocioł, dobrze, że nie tylko na drewno, i myślę, czy warto zamówić. Czytałem opinie, niby ludzie polecają, ale cenię sobie to forum i może ktoś tutaj miał do czynienia z tą firmą?

ja jestem zadowolony z działania pieca tej firmy, zainstalowanego go mam od stycznia tego roku, musiałem szybko coś znaleźć i kolega polecił mi ich. piec solidny, obsługa bardzo prosta.

W celu poprawienia jakości naszych usług korzystamy z plików cookies. Zgodę możesz udzielić poprzez zamknięcie tego komunikatu. Jeśli nie wyrażasz zgody na przechowywanie na Twoim urządzeniu końcowym plików cookies konieczne jest dokonanie zmian w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat plików cookies i ochrony danych osobowych znajdziesz w Polityce prywatności.