331
331
331
330
330
330
332
305
317
332
305
Strefa ekspertów HVACR

Czas trwania temperatur...

Witam. Poszukuję danych odnośnie czasu trwania (w skali roku) poszczególnych temperatur powietrza zewnętrznego od -20 do +30stC (lub wyższych). Gdzie dokładnie mam tego szukać i czy ktoś ewentualnie takimi danymi dysponuje? Będę ogromnie wdzięczny za info. Moje namiary w razie czego:
maciekacs@o2.pl

Witam
Wejdź sobie na stronę imgw.pl. Imgw udostępnia takie dane..
ale podejrzewam ,że odpłatnie.
Inna droga to ściagnąć dane godzinowe z serwisów meteo i samemu zsumować i sporządzić zestawienia.Niestety nie ma na to norm i dokładnie nie wiem jak powinno się to zrobić.
pozdr.

Niestety Ciekawy ma racje. Instytuty meteorologiczne robia takie zestawienia na zlecenie. Koszt trzy lata temu koło 600 zł i to za zestawienie temperatur średniodobowych dla całego roku ( nie wiem czy Maćkowi chodzi o to samo ).

Ja kiedyś korzystałem z "Poradnika Projektanta Przemysłowego" Wydanie sprzed kilku lub kilkunastu lat ale na potrzeby napisania pracy jak najbardziej aktualne.
Był do wypożyczenia w bibliotece.

W celu poprawienia jakości naszych usług korzystamy z plików cookies. Zgodę możesz udzielić poprzez zamknięcie tego komunikatu. Jeśli nie wyrażasz zgody na przechowywanie na Twoim urządzeniu końcowym plików cookies konieczne jest dokonanie zmian w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat plików cookies i ochrony danych osobowych znajdziesz w Polityce prywatności.