310
313
305
Strefa ekspertów HVACR

ciepło zamarzania


potrzebuje informacji jakie jest ciepło zamarzania/ topnienie masła
Dzisiaj w trzech róznych ksiązkach znalazłem 3 różne wartości
1. 54 kj/kg
2. 140 kj/kg
3. 197 kj/kg
Gzdie jest prawda ?

Prawda zawsze leży pośrodku

To zależy od zawartości masła w maśle, bo na przykład można spotkać masło, które ma 0% masła w maśle (kiedyś nazywano to margaryną), 20 40 70% to różne mixy mixy z margaryną, 71-99 inne mixy, 100 rzecz niespotykana, ale słyszałem że kiedyś było do dostania.

Może ciepło zamarzania ma coś wspólnego z iloscia wody w maśle. Woda ma duże ciepło zamarzania. Tłuszcz ma małe i może przechodzić z cieczy w fazę stałą w temperaturze wyższej o kilkanaści stopni Cecjusza. Czy literatura podaje, w jakiej temperaturze zmierzono owe "ciepło zamarzania" ?
Pamietajmy, że tłuste ryby zamrozimy szybciej niż chude mawiał Słynny Wykładowca...

Na pewno zawartosć wody ma tutaj znaczenie
w jednym przypadku była podana temperatura zamarzania ale juz nie pamietam jaka, muszę ponownie sprawdzic

Akurat nie znam tego słynnego wykładowcy

W celu poprawienia jakości naszych usług korzystamy z plików cookies. Zgodę możesz udzielić poprzez zamknięcie tego komunikatu. Jeśli nie wyrażasz zgody na przechowywanie na Twoim urządzeniu końcowym plików cookies konieczne jest dokonanie zmian w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat plików cookies i ochrony danych osobowych znajdziesz w Polityce prywatności.