potrzebuje informacji jakie jest ciepło zamarzania/ topnienie masła
Dzisiaj w trzech róznych ksiązkach znalazłem 3 różne wartości
1. 54 kj/kg
2. 140 kj/kg
3. 197 kj/kg
Gzdie jest prawda ?
potrzebuje informacji jakie jest ciepło zamarzania/ topnienie masła
Dzisiaj w trzech róznych ksiązkach znalazłem 3 różne wartości
1. 54 kj/kg
2. 140 kj/kg
3. 197 kj/kg
Gzdie jest prawda ?
Prawda zawsze leży pośrodku
To zależy od zawartości masła w maśle, bo na przykład można spotkać masło, które ma 0% masła w maśle (kiedyś nazywano to margaryną), 20 40 70% to różne mixy mixy z margaryną, 71-99 inne mixy, 100 rzecz niespotykana, ale słyszałem że kiedyś było do dostania.
Może ciepło zamarzania ma coś wspólnego z iloscia wody w maśle. Woda ma duże ciepło zamarzania. Tłuszcz ma małe i może przechodzić z cieczy w fazę stałą w temperaturze wyższej o kilkanaści stopni Cecjusza. Czy literatura podaje, w jakiej temperaturze zmierzono owe "ciepło zamarzania" ?
Pamietajmy, że tłuste ryby zamrozimy szybciej niż chude mawiał Słynny Wykładowca...
Na pewno zawartosć wody ma tutaj znaczenie
w jednym przypadku była podana temperatura zamarzania ale juz nie pamietam jaka, muszę ponownie sprawdzic
Akurat nie znam tego słynnego wykładowcy
Tematy na forum