310
313
305
Strefa ekspertów HVACR

Chłodnia owoców- jabłek

Witam!
Chciałbym się czegoś dowiedzieć na temat chłodni do przechowywania owoców, a konkretnie jabłek. Mam na myśli wytyczne, przepisy (o ile takie istnieją) oraz jakieś uwagi z własnego doświadczenia w projektowaniu i wykonywaniu takich obiektów.
Najbardziej interesują mnie informacje dotyczące małych chłodni, tzn. ok. 50-100m3.
Proszę o jakieś konkretne informacje, a nie głupie uwagi, bo niestety na studiach takich obiektów się nie przerabia...:)

Temat ciekawy ale nie na forum. Podam Ci literaturę w której napewno wiele znajdziesz:
1. Technika Chłodnicza dla Praktyków, Przechowlanictwo i Transport, SyTSTHERM
2. Przechowalnictwo warzyw i ziemniaka - Adamicki Franciszek, Czerko Zbigniew - Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne 2002
Firma Cool posiadła kiedyć program do liczenia bilansu komory chłodniczej - obecnie nie widzę go na stronie. Skontaktuj się z Coolem może coś udostępnią, www.cool.pl

OK. Dzięki!
A może jakieś własne doświadczenia w projektowaniu lub wykonywaniu tego typu obiektów ktoś posiada i chciałby się tu nimi podzielić...???

Poza temperaturą zadbaj o CO2 - znakomicie przechowuje owoce przy wyższej temperaturze. Same korzyści>

zobacz na www.iph-pl.com oraz na www.coolex

W celu poprawienia jakości naszych usług korzystamy z plików cookies. Zgodę możesz udzielić poprzez zamknięcie tego komunikatu. Jeśli nie wyrażasz zgody na przechowywanie na Twoim urządzeniu końcowym plików cookies konieczne jest dokonanie zmian w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat plików cookies i ochrony danych osobowych znajdziesz w Polityce prywatności.