Nawet juz troche zapomnialem o moim wpisie.....ale widze ze marnie, albo temat nie interesujacy albo wszyscy idziemy na latwizne (wlacznie z producentami) i nie stosujemy takich ukladow??......albo obserwujac inne posty temat nielatwy, wiedzy malo, a pyskowki w takim przypadku trudno prowadzic. Od czasu mojego wpisu troche poczytalem i z tego co pisza w roznych miejscach (ASHRAE, CIBSE etc.) mozna to zrobic i na dzikim zachodzie (czytaj glownie w Stanach Zjednaczonych) z powodzeniem takie uklady sa stosowane. Z powodzeniem nie oznacza iz nie sa stale rozwijane, wytyczne projektowania ulepszane etc. Jest calkiem sporo materialow na ten temat - np. w Ashrae Journal, podrecznikach McQuaya. Takze istniejace uklady wody lodowej primary (constant) - secondary (variable) sa przerabiane na variable primary flow.
Hm...nie jest to idealne rozwiazanie - np. w ukladach chlodniczych dla przemyslu gdzie moze byc potrzeba bardzo dokladnej regulacji temperatury, ale w zazwyczaj projektowanych ukladach (centra handlowe, budynki biurowe, hotele etc.) mozna to zrobic.
Pytanie dlaczego tego nie robimy skoro mozna oszczedzic energie, etc.? Brak czasu, pieniedzy w projektach, brak wiedzy technicznej, wieksze ryzyko zawodowe, gdyz uklad nie jest tak stabilny jak staly przeplyw - to tylko kilka z moich mysli. Ja jednak wiem, iz w koncu zaprojektuje taki uklad....na razie mam kijowe projekty ale w swoim czasie.
Do Pana kluski - jako inzynier zawsze podchodze z rezerwa do stwierdzen przedstawicieli handlowych, a kiedy ktos wie cos ciekawego, zawsze lubie wysluchac i nauczyc sie, jezeli jest to wartosciowe. Ale z dostepnych informacji wynika iz dzis nie ma przeszkod po stronie sterownika chillera do wykonania takiego ukladu. Nie uwazam wiec iz jest to kwestia konkretnej firmy - w materialach kilku wiodacych firm mozna znalezc dane o tych ukladach....niestety materialach nie polskojezycznych, o ile mi wiadomo. Chetnie podejme ten temat na forum lub prywatnie jankowski@interia.pl