331
331
331
330
330
330
332
305
317
332
305
Strefa ekspertów HVACR

awaria pieca JUNKERS

Witam czy może mi ktoś powiedzieć co jest przyczyną awarii mojego JUNKERSA EUROSTAR ZWE 24 a objawy są następujące dziennie musze dopuszczać wody do instalacji centralnego ogrzewania a zawór bezpieczęstwa pod piecem i przy zasobniku wybijają i rośnie ciśnienie w układzie co co widać na manometrze jak piec pracuje a jak sie wyłączy to spada więc prosze o pomoc co to może byc i ile może kosztować naprawa.

Jak jest zasobnik c.w.u to ZSE 24...?.Przyczną wzrostu cinienia w układzie CO (układ zamknięty)może byc uszkodzone
naczynie wzbiorcze kotła.Koszt naprawy serwisowj od 200-600

a jak to idzie sprawdzić czy to jest te naczynie ?

Sprawdzając ciśnienie naczynia wzbiorczego-fabryczne ciśnienie 0,75bar.Proszę zadzwonic 602-699-815

nie wydaje mi się aby naczynie wzbiorcze było uszkodzone- raczej jest puste( bez gazu). jeśli chodzi o naczynie w kotle ( do c.o.)to należy spuścić wodę z kotła i sprawdzić ciśnienie w naczyniu - zwykłym manometrem do pomiaru ciśnienia kół samochodowych. Jeśli ciśnienie=0 to napompować(najlepiej gazem obojętnym), ale od biedy może dyć powietrze do wartości 0,2 większej niż wysokość statyczna instalacji c.o.(fabryczna wartość 0,75 bar). Odnośnie wycieku wody z zaworu bezp. przy zasobniku to prawdopodobnie podobna sytuacja z naczyniem na wodzie (tym niebieskim). Postępowanie podobne - najlepiej odłączyć od instalacji spuścić wodę z naczynia , napompować do ok.4 bar

W celu poprawienia jakości naszych usług korzystamy z plików cookies. Zgodę możesz udzielić poprzez zamknięcie tego komunikatu. Jeśli nie wyrażasz zgody na przechowywanie na Twoim urządzeniu końcowym plików cookies konieczne jest dokonanie zmian w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat plików cookies i ochrony danych osobowych znajdziesz w Polityce prywatności.