331
331
331
330
330
330
317
328
305
317
328
Strefa ekspertów HVACR

zasady sprzedazy freonu 22

Szanowni Panstwo.
Czy mozecie udzielic mi informacji na temat zasad sprzedazy freonu 22.Chodzi mi konkretnie o to, czy ja jako sprzedajacy w/w gaz mam prowadzic jego ewidencje, oraz czy mam miec jakies uprawnienia do jego sprzedazy.Prosze o odpowiedz.Pozdrawiam.

Witam,
Tak, powinien Pan prowadzić ewidencję. Określa to jedno z rozporządzeń wykonawczych do nowej ustawy ozonowej (ustawa o substancjach zubożających warstwę ozonową).
Ponadto - każdy, kto ma cokolwiek do czynienia z substancjami HCFC (a do takich należy R22) powinien posiadać tzw. świadectwo kwalifikacji, o którym mowa w ustawie ozonowej. Są cztery "kategorie kwalifikacji" - w zależności od potrzeb. Jeśli sprzedaje Pan czynniki HCFC, a nie prowadzi serwisu urządzeń, to podlega najmniej obszernym wymaganiom - jeśli chodzi o zakres egzaminu.
Odbycie kursu nie jest obowiązkowe dla wszystkich. Z tego wymogu zwolnione są osoby posiadające minimum średnie wykształcenie techniczne. Egzamin jest obowiązkowy.
Aktualnie Fundacja PROZON współpracuje z trzema ośrodkami, które prowadzą kursy i egzaminy. Są to:
Gdańsk: Gdańskie Centrum Szkoleń i Certyfikacji Krajowego Forum Chłodnictwa, zarządzane przez firmę MASTA. kontakt: Pan Jerzy Stachowiak, tel.: (58) 522-64-70
Poznań: Poznańskie Centrum Szkoleń i Certyfikacji Krajowego Forum Chłodnictwa, zarządzane przez firmę SYSTHERM, kontakt: Pani Monika Biskup, tel.: (61) 850-75-50
Kraków: Centralny Ośrodek Chłodnictwa, kontakt: Pani Monika Stodulska, tel.: (12) 637-25-71
Te dwa pierwsze ośrodki działają pod patronatem Krajowego Forum Chłodnictwa Związku Pracodawców. Członkowie KFCh mają 100 zł zniżki na kursy, za każdą osobę wysłaną na kurs.
W Gdańsku kursy wg nowej ustawy zostały już uruchomione pod koniec września br. W Krakowie i Poznaniu chyba jeszcze nie.
Poniżej przedstawiam aktualnie obowiązujące akty prawne dot. HCFC wydane przez polskie władze.
Łączę pozdrowienia.
Michał Dobrzyński
Fundacja PROZON
1. Dz.U.2004.121.1263 - Ustawa z dnia 20-04-2004 o substancjach zubożających warstwę ozonową.
2. Dz.U.2004.184.1903 - Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 06-08-2004 w sprawie wzoru karty urządzenia i instalacji zawierających substancje kontrolowane.
3. Dz.U.2004.185.1911 - Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 11-08-2004 w sprawie ewidencji substancji kontrolowanych.
4. Dz.U.2004.195.2007 - Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 16-08-2004 w sprawie sposobu oznakowania produktów, urządzeń i instalacji zawierających substancje kontrolowane, a także pojemników zawierających te substancje.
5. Dz.U.2004.195.2008 - Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 16-08-2004 w sprawie kontroli szczelności urządzeń i instalacji zawierających substancje kontrolowane.
6. Dz.U.2004.195.2009 - Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 16-08-2004 w sprawie programów kursów, przeprowadzania egzaminów oraz wzoru świadectwa kwalifikacji w zakresie substancji kontrolowanych.

W celu poprawienia jakości naszych usług korzystamy z plików cookies. Zgodę możesz udzielić poprzez zamknięcie tego komunikatu. Jeśli nie wyrażasz zgody na przechowywanie na Twoim urządzeniu końcowym plików cookies konieczne jest dokonanie zmian w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat plików cookies i ochrony danych osobowych znajdziesz w Polityce prywatności.