331
331
331
317
332
305
317
332
Strefa ekspertów HVACR

Szatnai okryć zewnętrznych

Witam. Mam pytanie odnośnie szatni okryć wierzchnich. Nie znalazłem przepisu dotyczącego krotności wymian dla tego typu szatni. Generalnie są 4 wymiany, a 2 w przypadku do 10 osób i z oknem otwieranym. Chciałbym dla tej szatni dać dwie wymiany z uwagi na deficyt mocy nagrzewnicy. Czy mogę zmniejszyć ilość powietrza do dwóch wymian?

Zależy jeszcze jaka jest powierzchnia/kubatura szatni.
Jeśli zostanie ograniczony dopływ powietrza świeżego może być odczuwany dyskomfort przez pracownika szatni, bo wentylacja ma przede wszystkim odprowadzić "zapachy". Z praktycznego punktu nikt nie zrobi Ci afery o takie pomieszczenie jeśli ograniczysz nawiew. Chyba, że dotyczy to budynków wyższej klasy lub specjalnego przeznaczenia.

W celu poprawienia jakości naszych usług korzystamy z plików cookies. Zgodę możesz udzielić poprzez zamknięcie tego komunikatu. Jeśli nie wyrażasz zgody na przechowywanie na Twoim urządzeniu końcowym plików cookies konieczne jest dokonanie zmian w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat plików cookies i ochrony danych osobowych znajdziesz w Polityce prywatności.