Witam,
Wydawało mi się, że to wyjaśniłem tak dobrze, jak tylko potrafiłem. Ale mogę jeszcze raz. Odpowiedź na Pańskie pytanie brzmi: "NIE". A rozszerzając ją: Wg mojej wiedzy, polskie Świadectwo Kwalifikacji NA DZIŚ może nie wystarczyć, aby prowadzić działalność w branży chłodniczej i klimatyzacyjnej np. w Anglii.
Słowa "może nie wystarczyć oznaczają, że to czy "wystarczy", czy też "nie wystarczy" zależy od (w tym przypadku) angielskich przepisów prawnych, stanowiących rozwinięcie Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady nr 2037/2000. W Polsce, takim rozwinięciem jest nowa ustawa ozonowa i rozporządzenia wykonawcze polskich ministrów. Niestety analogicznych przepisów angielskich, niemieckich, francuskich i innych - NIE ZNAMY.
Zainteresowanym proponuję dotrzeć do konkretnych aktów prawnych dot. ochrony warstwy ozonowej w konkretnym kraju pamiętając, że 2037/2000 obowiązuje we wszystkich tych państwach.
I jeszcze jedno - właściwie powtórzenie z mojego wcześniejszego wpisu. Wg informacji uzyskanej od prawników sejmowych na etapie prac nad polską ustawą ozonową, każde państwo członkowskie UE jest zobowiązane do przewidzenia w swojej narodowej legislacji uznawania analogicznych certyfikatów wydawanych w innych krajach UE. W polskiej ustawie ozonowej zostało to dokonane. Niestety nie mamy wiedzy, czy angielski parlament dokonał stosownej zmiany stosownego aktu prawnego dot. substancji kontrolowanych, obowiązującego w Anglii.
Pozdrowienia,
Michał Dobrzyński