Poszukuję materiałów na temat sprężarek strumienicowych i liofilizacji
Poszukuję materiałów na temat sprężarek strumienicowych i liofilizacji
mogę pomóc na temat liofilizacji, tylko konkretne pytania
Jak uzyskuje sie próżnie; Jak przedstawia sie proces liofilizacji; Zalety stosowania tej metody; do jakich produktów sie ja wykozystuje. ewettualnie jakąś literaturę na ten temat.
Ja miałem do czynienia z liofilizatorami LG 6 i LG 50 ( cyfry to max ilość lodu jaka możne osiąść na płytach kondensatora) Liofiliaztory te składają się z dwóch komór ,roboczej i kondensatora .Produkt wkłada się na półki mrozi do ok -35C uruchamia kondensator (-90C ) włącza pompy próżniowe i łączy obie komory , utrzymuje się próżnie około 20 Pa i podgrzewa produkt elektrycznie próżnia końcowa to około 2 Pa . Ale ten proces odnosi się do odczynników chemicznych i to w tym typie liofilizatora a żywność można liofilizować trochę inaczej Zalety :długość przechowywania, trwałość brak zmiany właśćiwości w procesie itd. Liofilizować można wszystko co ma w sobie wodę a głównie żywność . A literaturę można bez większych problemów
dzieki
dzieki
WITAM !!
Poszukuje producentów i wykonawców kompletnych lini do liofilizacji żywności.
W związku że moja obecnośc na tym forum jest w zasadzie przypadkowa prosze o odpowiedź na meil
przybylo@mpec.tarnow.pl
witam też jestem ainteresowany tematem urządzeń do liofilizacji prod. Może ma Pan jakies namiary na firmy które tym tematem się zajmują
LENIAR@POCZTA.FM
Tematy na forum