Witam kolegów. Mimo mojego młodego wieku a co za tym idzie małego doświadczenia pozwolę nie zgodzić się z wszystkimi z powyższych. Jakie stosujemy rury zależy od wielu parametrów, jak choćby typ czynnika, temperatura czynnika, ciśnienie, warunki otoczenia. Jak zaprojektujecie rury stalowe czarne ze szwem, lub ocynkowane o średnicach od DN100 w górę? Albo przy temperaturach powyżej 115 st Celsjusza. Miałem przyjemność projektować instalacje gdzie średnice były rzędu Dn350. Cóż wtedy? Inny projekt - co z budynkami wysokościowymi, gdzie instalacja musi być rzędu PN16? Rury ocynkowane czy ze szwem można stosować do PN10! Co do stosowania tworzywa sztucznego, wspaniały pomysł ale jakoś nie podjęty szerzej. Nawet na dzikim zachodzie-znam akurat USA, kolebce chłodnictwa, instalacje nadal wykonuje się z rur stalowych! I jeszcze uwaga praktyczna - niestety moje doświadczenia na budowach z rurami ze szwem nie są dobre - przy próbach ciśnieniowych na 9 bar zdarzały się przecieki i trzeba było wycinać całą sekcję. Ale uważam, iż w małych instalacjach jak najbardziejk mogą być rury ze szwem. .Ale tylko w małych. Ach, a co do izolacji - wszystko zależy od jakości firmy kładzącej, znam izolacje bardzo dobrze połozone, które trzymają się już kilka lat i nie ciekną. A inne już po rozruchu.