>>Mep nie kosztuje 25 tysiecy kolego, wiekszosc ceny stanowi AutoCad!! Czy jak >>miałeś Cadventa za darmo to dołożyli Ci także gratisowego AutoCada?? Cena >>AutoCad-a z MEP-em jest ok 3 tys drozsza od czystego cada.
Zgadza się. MEP to jakieś 3000 PLN extra do zwykłego pełnego ACADA. Tylko kwestia tego co mamy za te 3000PLN.
>>Jeżeli chodzi o Twoje wypowiedzi to nie podałeś żadnych argumentów przeci >>temu oprogramowaniu a krytykujesz je dosyc ostentacyjnie. Może sam się >>wypowiedz?
Owszem krytykuję. W MEPie da się "wiele" rzeczy zrobić ale nie z taką efektywnością jak wszyscy myślą. Nie bez powodu pytałem się czego oczekiwałeś od tego typu oprogramowania. Mogę bardzo dobrze porównać CADVENTA i MEPa (autocad MEP).
Ja osobiście od takiego oprogramowania oczekuję następującej funkconalności:
1) szybkie i sprawne rysowanie (dobry performance)
2) koordynacja
3) obliczenia
4) specyfikacja
5) duża biblioteka produktów
i teraz autocad MEP:
1) problemy jeśli dzielimy model na rzutnie, problemy z pracą w 3D, wiele fatall errorów, wolna praca, skomplikowana i żmudna parametryzacja standardów Cadowskich.
2) jest OK
3) w czystej wersji MEP nie ma możliwości obliczeń............nie piszę tutaj o obliczeniach strumieni objętości dla wentylacji a raczej o stratach ciśnienia, hałasie itp
4) no dobra - coś tam specyfikuje
5) biblioteka jest duża ale mało użyteczna, np klapy ppoż są bardzo ubogie.
To jeszcze nie jest czas dla autodesku na skok do 3D jeśli chodzi o HVAC. Ja oczekuje przede wszystkim wspomagania obliczeń od AC MEP ale tego jeszcze nie ma - wiem że autodesk nad tym pracuje.
Na dzień dzisiejszy skłaniam się bardziej do programów quasi 3D, czyli rysowanie w 2D i na żądanie generowanie rysunków 3D i przekroi.
No to teraz wasza kolej na konstruktywne wypowiedzi, drodzy obrońcy MEP. Zrobiliście kiedyś chociaż jeden projekt (cały projekt w MEPie)??