310
313
305
Strefa ekspertów HVACR

przemysł spożywczy - mięsny

ponawiam wątek, czy są jakieś normy co do materiału z jakiego powinny być wykonane kanały wentylacyjne w zakładach mięsnych. Z zasłyszanych opinii podobno w sanepidzie wymagają, aby materiał z jakiego ma być kanał powinien być łatwo zmywalny. Czy ocynk jest łatwo zmywalnym materiałem?

proszę zajrzeć na stronę niniejszego forum :
http://www.wentylacja.com.pl/forum_2004/wypowiedzi.asp?idw=31355&idg=3.

Dzięki, ale to właśnie moja wypowiedź ;) temat dalej się wałkuje ale właśnie zaczynamy to finalizować i stąd moje ponowne pytanie. Pozdrawiam

Znalazłam rozporzadzenia i ustawę:
Rozporządzenie MRiRW z dnia 29 grudnia 2006 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej (Dz. U. z 2007 r. Nr 5, poz.38)
Rozporządzenie MRiRW z dnia 29 marca 2006 r. w sprawie wymagań, jakim powinien odpowiadać projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. Nr 59, poz 415)
Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225)
Ustawy nie doczytałam do końca (sam zobaczysz dlaczego:))), w rozporzadzeniach nie ma wytycznych czy to ma być kwasówka czy inny materiał.
Wszystkie akty prawne sa aktualne. Sprawdziłam.
Ja osobiście uważam, że ocynk jest łatwo zmywalny, ale ile wytrzyma to zmywanie i czy nie wejdzie w reakcję z srodkami myjącymi.Zastosowała bym jdnak kwasówkę.

Dzięki,
właśnie będę chciał zaproponować inwestorowi, że kanały, które będą zabudowane (sufit podwieszany) będą z ocynku, a część odkrytych (nawiewniki w niektórych pomieszczeniach mają być na ścianie na wysokości 1,5 m dać z kwasiaka.
Dzięki za odzwew. Pozdrawiam

W celu poprawienia jakości naszych usług korzystamy z plików cookies. Zgodę możesz udzielić poprzez zamknięcie tego komunikatu. Jeśli nie wyrażasz zgody na przechowywanie na Twoim urządzeniu końcowym plików cookies konieczne jest dokonanie zmian w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat plików cookies i ochrony danych osobowych znajdziesz w Polityce prywatności.