316
305
Strefa ekspertów HVACR

Przemysł spożywczy

Mam pytanie odośnie wyboru rodzaju nawiewników i kratek w przemyśle spoż. Czy istnieją przepisy regulujące sposób i materiał wykonania nawiewników, np. ocynk, lub stal nierdzewna? Proszę o pomoc.

cześć,
właśnie borykam się z podobnym problemem i z tego co się dowiedziałem od pracownika sanepidu (ja pytałem o materiał z jakiego powinny być wykonane kanały) to uzyskałem odpowiedź, że powinny być wykonane z materiału "łatwo zmywalnego". Nie ma podobno przepisu regulującego z jakich materiałów powinny być wykonane kanały wentylacyjne. jeśli masz inne informacje będę wdzięczny jak się nimi podzielisz.

Na ateście higienicznym powinno być wpisane, że np. kratki można stosować w przemyśle spożywczym.
Z praktyki wiem też, że jeżeli nie ma takiego zapisu, a jest zapis, że można stosować w szpitalach to wszystko gra.
(dotyczyło to pomieszczeń przy produkcji makaronu)

Witam,
Jakie wentylatory są wentylatorami specjalnymi w przemyśle spożywczym?

Od strony spożywczej, to nie wiem, ale jeśli chodzi o wentylatory z przeznaczeniem do stosowania w przemyśle spożywczym, to dzielą się na dwie grupy:
- Wentylatory o podwyższonej odporności termicznej (do 120'C)
- Wentylatory przystosowane do mycia wirnika
Często obie cechy są wymagane jednocześnie.
Jako przykład w 1 przypadku mogę podać wentylator CDRV z oferty Venture.
W drugim przypadku - np. KBR prod. Systemair

W celu poprawienia jakości naszych usług korzystamy z plików cookies. Zgodę możesz udzielić poprzez zamknięcie tego komunikatu. Jeśli nie wyrażasz zgody na przechowywanie na Twoim urządzeniu końcowym plików cookies konieczne jest dokonanie zmian w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat plików cookies i ochrony danych osobowych znajdziesz w Polityce prywatności.