witam, jestem obecnie na praktykach i dostalem dosc ciekawe zadanie: mam rozeznac sie co do technicznych i ekonomicznych mozliwosci wymiany starej dość uciążliwej instalacji(wodnej) chlodzenia maszyn jednak nie mam pojecia od czego zaczac po za okresleniem potrzebnej mocy chlodzenia:). duzo spedzilem czasu czytajac forum i znalazlem (tak mysle) pewien zakres informacji. opis problemu ( narazie zarys jaki dostrzeglem po pierwszym dniu):
-kilka pomieszczen z urzadzeniami po ok 3 szt. ( dosc leciwe) - temp na jedym z nich jaka zauwazylem to ok 700 stopni.
-urzadzenia przystosowane do chlodzenia woda- chlodzenie na zasadzie krazenia wody zasilanej z wielkiego odkrytego zbiornika.
moje pytania:
- od czego zacząć?:)
- jakie rozwiazanie bedzie najlepsze? ( wiem ze to zalezy w duzym stopniu od mocy- postram sie uzupelnic ta inf.)
- duzo tu przeczytalem o wodzie lodowej- czy to jest dobre rozwiazanie? zalezy tu na zmniejszeniu ogromnego zbiornika z woda do paru urzadzen akceptowalnych rozmiarow.
prosze o mozliwie wyczerpujaca odpowiedz. moim zadaniem jest rozeznanie sie nie tylko w mozliwosciach technicznych (nosnikiem musi pozostac woda) ale i w mozliwosciach rynku. mile widziane oferty wokonastwa takiej instalacji w duzym instytucie. pozdrawiam