Mam piec SAS typu NWG 17kW, ma już kilka lat ale w tym roku zaczął bulgotać przy rozpalaniu. I tylko przy rozpalaniu, nie ważne jak i czym rozpalam, zawsze zaczyna bulgotać i strzelać dopóki nie przymknę klapy na minimum albo miarkownik tego nie zrobi przy ustawionej temperaturze. Domyślam się że gotuje wodę, ale nawet przy 40 stopniach? Ciśnienie też nie ma znaczenia, bulka tak samo przy 0,04 jak i 0.1 MPa I dlaczego nagle teraz po kilku latach? Stoi na betonowej płycie więc poziom mu się nie zmienił, zresztą jak sprawdzałem to stoi nawet trochę tyłem w górę więc powinno być lepiej. Poniżej nagranie z telefonu, najważniejszy jest dźwięk.
http://www.youtube.com/watch?v=7M-4nygNwBQ
Mam rozpalać wolniej i mniejszą ilością paliwa? Czy spróbować jakoś inaczej wypoziomować piec? Jak zlikwidować to gotowanie?