cześć,
Czy znacie jakieś rozwiązania umożliwiające podział kosztów chłodzenia poszczególnych jednostek systemu zmiennego czynnika chłodniczego VRV?
pzdr
cześć,
Czy znacie jakieś rozwiązania umożliwiające podział kosztów chłodzenia poszczególnych jednostek systemu zmiennego czynnika chłodniczego VRV?
pzdr
Wpisz w google frazę "licznik chłodu" i bez problemu coś znajdziesz. a jak sie nie uda to mam gdzieś taka ofertę na taki licznik, prześlę.
Praktycznie każdy system VRV posiada oprogramowanie umożliwiające podział kosztów najemców wg różnych algorytmów (które można kwestionować :) )
- np. pomiar pośredni otwarcia zaworu, etc
Licznik chłodu raczej nie zda tu egzaminu
Fizycznie nie testowalem tego, mam jedynie ofertę pod jakieś klimy multi i na tym się zakończyło, bo z tego co wiem to jedyne rozwiązane w takich układach.
Kolega, masz jak sądzę ofertę na recznie robione rozwiązanie z tym multi. U dobrych producentów takich jak DAIKIN - kupujac program proporcjonalnego podziału mocy masz pełną kontrolę nad kosztami poszczególnych jednostek wewenetrznych niezalezńie od trybu pracy i czasu pracy-program przygotowuje dane o zużyci e w formie tabeli Excel - zależy jeszcze jaki system o zmiennym przepływie czynnika masz zamontowany- z oznaczenia wynika że jest to DAIKIN (dla niewiedzących VRV to oznaczenie handlowe Daikina dla zmiennego przepływu czynnika) pozostali maja oznaczenia np. MULTI-V, VRF lub dla "chińczyków" jeszcze bardziej egzotyczne "multi city" "seria J" itp.
Tematy na forum