mam pytanie dotyczace ogrzewania kominkiem tzw systemem nadmuchowym!!! mam ok 150 m2 czy kominek zda egzamin???????????
mam pytanie dotyczace ogrzewania kominkiem tzw systemem nadmuchowym!!! mam ok 150 m2 czy kominek zda egzamin???????????
System nadmuchowy - rozumiem rozprowadzenie ciepłego powietrza z kominka za pośrednictwem wentylacji mechanicznej!
Firma Dospel Sp. z o. o. posiada opracowany system odzysku ciepła przy spalaniu w kominkach o zamknietych komorach spalania. Odzysk ciepła nawet do 80%.
Firma Dospel Sp. z o. o. posiada opracowany system odzysku ciepła przy spalaniu w kominkach o zamknietych komorach spalania. Odzysk ciepła nawet do 80%.
Ciekawe tylko przez kogo opracowany
Robert, błagam nie wprowdzaj ludzi w błąd ! nie łączy się wentylacji z kominkiem. Powietrze ciepłe podajemy dołem! wentylacyjne górą! Przy nadprodukcji ciepła np kominek + goście chcemy więcej świeżego powitrza mniej ciepła, jak to zrobić?
Panie B. Czy wentylacja z normowaniem temperatury w okresie zimnym jest wentylacja od gory w czasie okresu cieplego.
Jesli nie to czy powinienem doprowadzac te powietrze od dolu gdy temp. na zewnatrz jest np 30°C. Rozumiem, ze Pan stosuje chlodzenie powietrza w tych domkach jednorodzinnych aby bylo to nadal wentylacja od gory w czasie okresu lata lub wentylacja jest wylaczona. Jeszcze jedno pytanko. Jaka jest temp. wewnatrz pomieszczenia w okresie lata gdy stosujemy tylko wentylacje z normowaniem temp. w okresie zimnym.
Ciekaw jestem odp.
Pozdr.
Wentylacji nie łączy sie z wentylacją mechaniczną. To dwa oddzielne układy. Można je wykorzystać jednocześnie. To bardzo proste. Należy zastosować układ wentylacji z wentylatorem o odpowiedniej wydajności i cały układ musi spełniać pewne wymagania.
Poprawka do wyżej!!! Dogrzewania Kominkiem nie łączy sie z wentylacją mechaniczną. To dwa oddzielne układy. Można je wykorzystać jednocześnie. To bardzo proste. Należy zastosować układ wentylacji z wentylatorem o odpowiedniej wydajności i cały układ musi spełniać pewne wymagania. Ponadto można doprowadzać ciepłe powietrze górą:) Żyjemy w epoce XXI wieku.
Tematy na forum