Pod koniec roku 2003 nakupiłem klimatyzatorów na R-22 bo były tanie.Lato w 2004 nie zachecało do zakupów klimatyzatorów,więc je sprzedawałem (z montażem)aż do końca października ub.roku.Teraz klienci (2szt.którym zamontowałem klimatyzatory w sierpniu 2004r.)dowiedzieli się że je zamontowałem wbrew prawu i żądają ode mnie wymiany na urządzenia wolne od "wad prawnych". Faktycznie,doszukałem się Rozporządzenia Ministra Gospodarki z dnia 15.11.2002 r. (Dz.U.Nr205,poz 1733) w którym § 3 ust.1 określa zakaz " wprowadzania do obrotu krajowego i wykorzystywania w działalności gospodarczej substancji kontrolowanych, wymienionych w załączniku nr 3 do ustawy, w tym zawartych w wyrobach nowych i używanych wyprodukowanych w kraju lub za granicą, z zastrzeżeniem ust. 2-4." z dniem 1.01.2004 r. W mojej ocenie powyższe rozporządzenie odnosi się do importerów i producentów substancji kontrolowanych i urządzeń,a nie podmiotów polskich,które zakupiły te urządzenia w celu dalszej odsprzedaży.Natomiast dopiero ustawa z dnia 20.04.2004r. (Dz.U.Nr121 poz.1263)art.17 ust.1 pkt.2) określa "zakaz obrotu urządzeniami i instalacjami chłodniczymi, klimatyzacyjnymi i pompami ciepła zawierającymi substancje kontrolowane jako czynniki chłodnicze",który obowiązuje w myśl art.59 pkt.2 od dnia 1.10.2004r.Zainteresowanych tą problematyką forumowiczów proszę o komentarz i rzeczową dyskusję.Pozdrawiam