329
329
329
305
317
332
305
317
Strefa ekspertów HVACR

Odległość między jednostkami klimatyzatorów

Słowo "fachowiec" nie zawsze znaczy znajacy sie na rzeczy, ilu mamy pseudo facowców lub firm nie majacych pojecia o tym co robią. Nieraz inwestor musi sam kontrolować lub kożystać z wiedzy innych osób by wiedzieć czy to co robi "Fachowiec" jest poprawnie wykonane. I po to też jest to forum.

To ja rzuciłem ten temat. Niefortunnie wyszło anonimowo.
Ponieważ dyskusja zupełnie zeszła z tematu, problem przedstawiłem w nowym temacie "długość linii freonowej" i tam wypowiedział się "Fachman". Krótko i na temat, więc inne wypowiedzi byłyby zbyteczne.
Tu chciałem wtącić parę słów na temat fachowców.
Ich poziom jest bardzo różny. Gdybym bezkrytycznie ufał "fachowcom", to niektóre z instalacji wentylacyjnych mogłaby służyć tylko jako atrapy. Do miernego poziomu wiedzy dochodzi czasami niechlujstwo i cwaniactwo (jakby tu klienta oszukać). I to jest już klęska.
A propos dzielenia się wiedzą. Zauważyłem, że z reguły prawdziwi fachowcy dzielą się nią chętnie i bez specjalnych ograniczeń. Przpomniał mi się tutaj kolega z przed wielu lat, dość marny automatyk, który po usunięciu awarii, nawet gdy o przyczynę pytał przełożony, to na pytanie ; Co było? zawsze odpopowiadał; "Ano coś". Na forum sprawa jest o tyle prosta, że nikt "fachowca" do odpowiedzi nie zmusza, a detektywi mogą mieć własne forum.
Pozdrawiam.

W celu poprawienia jakości naszych usług korzystamy z plików cookies. Zgodę możesz udzielić poprzez zamknięcie tego komunikatu. Jeśli nie wyrażasz zgody na przechowywanie na Twoim urządzeniu końcowym plików cookies konieczne jest dokonanie zmian w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat plików cookies i ochrony danych osobowych znajdziesz w Polityce prywatności.