Witam wszystkich,
z racji tego że obecnie piszę pracę dyplomową na temat klimatyzacji serwerowni o dużej gęstości mocy mam kilka pytań
1.Przyjąłem temperaturę 22-23 stopnie powracającą do i wligotność 45-50% optymalną. Przy obecnych urządzeniach słyszałem że spokojnie mogą w takiej pracować, więc nie przesadzałem z niską temperaturą.Takie były zalecenia w wielu opracowaniach, które znalazłem, ale żadna dokumentacja nie odwołuje się do żadnej normy PN, czy istnieje takowa,która podaje jakieś wytyczne itp?
2.W serwerowni znajdują się serwery typu BLADE, szafy krosownicze ,pamięci masowe, biblioteka nośników, rozdzielnie NN.Z racji tego że w jednej obudowie znajdują 3 sekcje x 6 kW to by wychodziło 18 kW na jedną szafę rackową BLADE...czy można założyć że będą pracowały one np w zydajnością 70% max (bo chyba urządzenia nigdy nie praqcuja na 100% wydajności).Nie mam szczegółowch danych, jak to przyjąć?
3.Ile maksymalnie mocy może wydzialać (standartowa)pamięc masowa? ile szafa krosownicza? czy da się to jakoś przewidzieć ,przeliczyć wagowo w stosunku to ilosci(mocy) pozostałego sprzętu w serwerowni?
4.Chcę oprzeć system na szafach chłodniczych freonowych, które będą podawały chłodne powietrze pod podłogę i wylot poprzez kratki. To do mocy 1500 W/m2, reszte oprę na systemie emersonowskim dla dużej gęstości cmocy.Czy stosować wentylację nawiewno wywiewną, z racji tego że będą często przebywali tam ludzie serwisujacy sprzet IT?
Czy na serwerowni jest ona wymagana.
Jeśli ktoś kiedyś spotkał się z podobnymi problemami to może jakaś podpowiedź :)
Nie proszę o odpowiedź na tacy,ale choć a o jakieś wskazówki, może gdzie czegoś poszukać.
pozdrawiam