331
331
331
330
330
330
305
317
332
305
317
Strefa ekspertów HVACR

Kaskada ciśnień

Witam,
zacząłem studia na IŚ. Niedawno słyszałem pojęcie "kaskada ciśnień". Nie bardzo wiem jak to rozumieć i gdzie się to stosuje. Czy ktoś z Was mógłby polecić jakąś literaturę która w jasny sposób wyjaśniłaby zagadnienie lub podać po prostu definicję i powiedzieć w jakich sytuacjach sie tego stosuje

nie jestem pewna czy chodzi konkretnie o to o czym myśle ale ja spotkałam się z takim określeniem w przypadku gdzie w kilku kolejnych pomieszczeniach musi być utrzymywane nadciśnienie lub podciśnienie.
Np w pomieszczeniu o wymaganej wysokiej czystości trzeba utrzymać +20% nadciśnienia, w pomieszczeniu koło niego (przejściowym) np +15% i w jeszcze kolejnym +10. A na korytarzu będzie zbilansowane.
Wtedy poszczególne pomieszczenia z których sie przechodzi z jednego do drugiego tworzą taką kaskadę różnic ciśnień.
Nie bardzo wiem gdzie możesz w literaturze o tym poczytać. podejrzewam ze małe wzmianki będą w pozycjach dotyczących pomieszczeń czystych.
Mam nadzieje że to o to chodzi :)

W celu poprawienia jakości naszych usług korzystamy z plików cookies. Zgodę możesz udzielić poprzez zamknięcie tego komunikatu. Jeśli nie wyrażasz zgody na przechowywanie na Twoim urządzeniu końcowym plików cookies konieczne jest dokonanie zmian w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat plików cookies i ochrony danych osobowych znajdziesz w Polityce prywatności.