310
313
305
Strefa ekspertów HVACR

Ile mam zapłacić za projekt?

Ile sie dzisiaj płaci za projekt kotłowni? Dom jednorodzinny, 700m2. Projekt tylko na kotłownię bez instalacji. Dwie pompy ciepła w kaskadzie, do tego chłodzenie pasywne, kolektory słoneczne i wpięcie z kotłem olejowym. Jaka jest uczciwa cena za taki projekt ? Oczywiście z pieczątkami. Dziękuję za pomoc.

Ja myślę że 1000-2500. Zależy czy sa wszystkie dane, np. zapotrzebowanie na ciepło do wentylacji i centralnego ogrzewania policzone.

Proszę wysłać szczegółowe dane do wyceny: adamprzybylo@o2.pl

Wydawało by się, że Forum jest do rozwiązywania problemów i swobodnych wypowiedzi, jednak widzę, że niektórzy używają je jako swoistą reklame swoich usług.
Duch w narodzie ginie, tylko komercja i nicość

Dziękuję za wypowiedzi. Umówiłem się z projektantem na 2% wartości projektowanych urządzeń i instalacji, wyszło 1600zł bo wszystko jest w zasadzie obliczone łącznie z dolnym źródłem, kolektorami, podłogówką i OZC. To co on musi zaprojektować i połączyć ze sobą jest warte 80tys netto, myślę że 2% to jak na domek uczciwie.

Za dużo. Przecież prawie całą robotę Wykonawca za niego już zrobił. Wykonał obliczenia zapotrzebowania na ciepło, policzył zyski ciepła i wilgoci, przeanalizował warianty rozwiązań instalacji ogrzewczej, dokonał analizy ekonomicznej i wybrał optymalny zestaw urządzeń do ogrzewania i chłodzenia, zaproponował dostawców, zrobił wycenę. Dobrał kolektory, podłogówkę, dolne źródło. Na pewno policzył też charakterystykę energetyczną aby wykazać jak energooszczędne i ekonomiczne rozwiązanie zastosował. Projektant musi to tylko przenieść na papier. To kilka kartek typowej kreślarskiej roboty i parę stron jakiegoś opisu. Dwa, trzy dni roboty więc 800 zł za to wystarczy. Aha jeszcze pieczątka. W tym przypadku to 100 zł. Czyli razem 900 zł. To uczciwie.

a jak wszystko spierdolil?
ale podpisać się nie chceee
tylko szuka fajansa co weźmie na siebie odpowiedzialnośc
ciekawe.....

Ja to bym za darmo zrobił.

mój mail:
partacz@wp.pl

Super podejscie do rzeczy.
jeszcze nikt nie zaczął projektować a juz znalazł sie taki co wie ze wszystko bedzie "spierdolone"

W celu poprawienia jakości naszych usług korzystamy z plików cookies. Zgodę możesz udzielić poprzez zamknięcie tego komunikatu. Jeśli nie wyrażasz zgody na przechowywanie na Twoim urządzeniu końcowym plików cookies konieczne jest dokonanie zmian w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat plików cookies i ochrony danych osobowych znajdziesz w Polityce prywatności.