na wstepie co widze popoularne na forum zaraz ktos bedzie chcial mnie lub kogos innego obrazic, zapraszam takich ludzi do innego watku, jak sie nie ma nic odkrywczego do napisania to lepiej siedziec cicho, a swoja droga jest tu jakis admin/moderator??
Do tematau, zastanawiam sie nad GWC rurowym, wiosna mam wysoki poziom wody gruntowej i nawet nie ma co dyskutowac nad zwirowym, nawet ten rurowy bede musial jakos pokleic lub co, no ale wpierw sie zastanawiam czy wogole sie za to brac. Na roznych forach pojawiaja sie na ten temat dyskusje ale zazwyczaj jak na budujemydom.pl na ponad 100 postow zawierajacych jakies cenne innformacje jest moze z kilkanascie. Zalozmy (chyba ze da sie to jakos obliczyc, ale na nic konkretnego sie nie natchnalem) 2 kanaly fi160 o dlugosci 24m (http://www.mikan.com.pl/index.php?cPath=4_19 - przykladowe ceny) to nawet z koparka wentylatorem ksztaltkami itp koszt nie powinen byc wiekszy jak 2k. Podworko mam spore, wiec pewnie uda sie to zrobic bez problemu bez kolanek po drodze do budynku, wiec strat jakis istotnych nie powinno byc. Sens tez widac. Wiadomo ze musi chodzic to z przerwa, chociaz przy tych kosztach mozna dolozyc 2 taki zestaw i puszczac na zmiane. Oczywiste jest to tez dla mnie ze zmia i latem co do warunkow termicznych bedzie to dzialac, gorzej moze wiosna i jesienia, no ale i tak jestem tym zainteresowany. Tutaj sprawy oczywiste sie koncza. Widze w tym oszczednosc, ale to jest wentylacja czyli cos co w istotny sposob ma sie przekladac na zdrowie mojej rodziny i musze miec pewnosc ze jest to bezpieczne. Najlepiej byloby jakby ktos miale dostep do jakis badan na ten temat, ale chyba takich nikt jeszzcz nie przerpowadzil. Moze jest ktos taki kto od jakiegos czasu gwc rurorwe ma i zechcial by sie podzielic informacjami na temat jego dzialania?? sprytny sposob ktory znalazlem to chyba wymyslil TB zeby co jakis czas przeciagac jakis mop lub cos takiego przez wymiennik. To by bylo latwo zrealizowac, bo przeciez mozna zostawic stalowa linke od czerpni i powiedzmy gdzies przy wejsci do domu zrobic rewizje i tylko wystarczylo by jakis mop przyczepic i kontrolnie co jakis czas przeciagnac.Tylko jak w praktyce wyglada sprawa z tymi grzybami, jakbym mial codziennie czyscic kanaly to podziekuje ;-) Moze da sie te zarodniki (czy co tam szkodzi, biologiem nie jestem) przefiltrowac jakims dobrym filtrem??