316
305
Strefa ekspertów HVACR

Do Szoł-Mena NADCISNIENIE POMOCY !!!

Dzieki za podpowiedz ale nie o to mi chodzilo.Otoz nadcisnienie to ma panowac w pomieszczeniu produkcji spozywczej czystej wiec nie ma tam zadnych szczelin.Nadcis. ma byc po to aby nie wprowadzac z zewnatrz przy otwieraniu drzwi zadnych zanieczyszczen.Wiem jaka ma byc ilosc powietrza nawiewanego (15 wymian/h) ale nie wiem ile powietrza wyciagac aby utrzymac to nadcisnienie w stosunku do pomieszczen przyleglych.Moze ktos mi pomoze? Z gory serdecznie dziekuje!

Iość wymian to nie wszystko, ważna jest kubatura obiektu, bo 15 wymian przy dużej kubaturze i szczelnym pomieszczeniu to poteżna ilość tłoczonego powietrza i robi się nieciekawa sprawa, przeważnie przyjmuje się 5-10% mniej powietrza wyciąganego w stosunku do nawiewanego, ale każdy obiekt trzeba rozpatrzeć indywidualnie poto jest projektant , nie ma schematów rozwiązań w przypadku pomieszczeń specjalnych , a co z temperaturą wewnętrzną , którą masz utrzymać a zresztą........

Dzieki za odpowiedz i pomoc. Wracajac do tematu to kubatura pomieszczenia jest dosc duza bo ok 2900m3,temp wewn ma wynosic 17C,czystosc pow. w klasie ISO 7. Dosc trudne i kosztowne warunki ale niestety takie sa wymagania czystosci.Cale szczescie nie ma zanieczyszczen wewn wiec norma dopuszcza do recyrkulacji powietrza (nawet do 90%). Ten projekt to praca dyplomowa wiec nie bedzie wdrozny w zycie a ja sie zacialem na paru rzeczach i nie mam na nie pomyslu dlatego tez bardzo docieniam kazda wasza pomoc. DZIEKI

W celu poprawienia jakości naszych usług korzystamy z plików cookies. Zgodę możesz udzielić poprzez zamknięcie tego komunikatu. Jeśli nie wyrażasz zgody na przechowywanie na Twoim urządzeniu końcowym plików cookies konieczne jest dokonanie zmian w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat plików cookies i ochrony danych osobowych znajdziesz w Polityce prywatności.