Widzi Pan nic nie mam do obliczeń, tylko do założeń na których audyt się opiera. Nie mogę się prawie ze wszystkimi zgodzić. Kilka przykładów,
-mam przed oczami skrypt ze szkolenia i czytam "do obliczeń przyjęto następujące założenia: liczone przegrody są jednorodne-nie uwzględnia się mostków termicznych". Komentarz wg tego programu termos zamknięty i otwarty to to samo.
-Prof J. Pogorzelski ITB "wszystkie materiały zatrzymujące ciepło (styropian, wełna mineralna i szklana)mają bardzo niską wilgotnośc sorpcyjną nie ma więc ona wpływu na przewodność cieplną izolacji" Komentarz, przegroda oddychająca zimą będzie chłoneła wodę (punkt rosy jest od +8stC) i osobiście sprawdziłem, że nie jest prawdą, że mokra wełna izoluje tak samo jak sucha.
-Art. Ludomira Dudy (prezes Fundacji Poszanowania Energii)" Bardzo opłaca się też zmodernizować instalację grzewczą. Natomiast ocieplenie jest bardzo kosztowną i mało opłacalną inwestycją. B/k
Szanowny Panie spotkałem też rozśmieszające mnie rysunki domków ze strzałkami jak ucieka ciepło podłoga 10%, ściana 35% dach... zna Pan zapewne. Jest to zupełne nieporozumienie, dam w ścianę i dach 50cm wełny, na gruncie położe, papę i 95% ucieknie mi do ziemi.
W termosie nie ma średniej izolacji. I termos albo jest albo go nie ma. Jeżeli brak pokrywki, to dokładanie do ścian izolacji cudów nie uczyni.
Kolejna sprawa, nader często widzę, że ucieczka ciepła przez izolację zależy wyłącznie od różniczy temperatur. W szwedzkich podręcznikach decyduje możliwość odbierania ciepła, najprościej ujmując masa. Przykład, rozebrany znacznie dłużej wytrzymam w powietrzu -20st C niż w wodzie +2 st. C mimo, że gradient temperatury jest w wodzie znacznie korzystniejszy. Ziemia wielokrotnie szybciej odbiera ciepło od domku niż ściana i dach mimo, jest sporo cieplejsza. W projektach szwedzkich jak 20 cm wełny jest w ścianie to 30 w podłdze.
Czy to nie wina podstaw do audytu, że 99,9% projektów polskich ma więcej izolacji w dachu niż w podłodze?
Ciekaw też jestem jak by Pan sobie zaizolował b. mały domek np. namiot, gdyby dziś Pan musieł przenocoweć na dworze, i miał parę płyt styropianowych.
Co do kosztów ogrzwania zacytuję moje ulubione pismo budowlane: Dobrze ocieplony dom powinien zużywać wg. facowców do 40 kWh/m2/rok. Natomiast przeciętne zużycie energii w Polsce wynosi 300 kWh. Stąd energia uzyskiwania ze spalania gazu jest nadal jeszcze bardziej ekonomiczna od zużycia energii elektrycznej do ogrzewania.
Pozdrowienia.