273
274
276
226
Strefa ekspertów HVACR

Nawiew i wywiew na jadalni

Witam
Mam pytanko jak najlepiej rozmiescic nawiewniki i wywiewniki na stolowce. Jadalnia miesci 340 osob i ma powierzchnie 240m2 i 2.5 m wys. Jest to tymczasowy budynek tak wiec przewody nie beda chowane w suficie. Jaki uklad najlepiej zastosowac w takim przypadku? Czy jest sens montowac dziesiatki nawiewnikow i wywiewnikow czy sa jakies latwiejsze metody? Dodam jeszcze ze okna sie nie otwieraja i nie ma instalacji grawitacji naturalnej w butynku. Prosze o jakies propozycje.
Z gory dziekuje.

wszystko zależy od tego na jak długo to ma być zrobione, od funduszy, od wielkości albo kształtu itp. sensownie jest zastosować równomierny rozdział powietrza, zbierać można z jednej strony.

Nie mam informacji jak dlugo bedzie istanial budynek moge jedynie przypuszczac ze okolo 5-7 lat. Pomieszczenie jadalni jest o wymiarach 23mx15m.
Czyli nawieiwniki rozmiescic rownomiernie na calej sali w wywiew z jednej strony. Czy wystarczy jeden lub dwa punkty wywiewne czy nalezy zastosowac kilka wywiewnikow na kocu sali?
Jedyna rzecza oczywiscie jaka gra role sa fundusze aby koszty instalacji byly adekwatne do typu budynku.

jeśli 15 metrów szeroka to proponuję zastosować 2 ciągi wywiewne po bokach z kratkami na kanałach a nawiew środkiem. zastosuj nawiewniki wirowe. od biedy jeden rząd nawiewników powinien wystarczyć chociaż nie wiem jakie ilości powietrza chcesz dmuchać na poszczególnych więc nie wiem jakie będą miały zasięgi ale może wystarczy. 5-7 lat w praktyce może się przeciągnąć więc lepiej zrobić to raz a dobrze

Dzieki wielkie za odpowiedz,
Planowalem nawiew okolo 2600 m3/h wiec chyba lepiej dwa rzedy nawiewnikow czy nie koniecznie?

dobierz nawiewniki to ci samo wyjdzie ale przy takiej wysokości to na pewno trzeba będzie 2 rzędy zrobić

ja bym wywiew olał - jeden punkt dosłownie

Jeden punkt na cala sale? Przy zalozeniu 2600m3/h pytam bo nie wiem jak w praktyce to wyglada...

jeśli wolno coś delikatnie zasugerować, to :strumień powietrza jest jakiś mały, bo jest to ok. 7.6m3/h osobę, albo 10 m3/h na 1 m2. To wskaźniki dwukrotnie mniejsze niż np. wymagane przez SANEPID. IMHO 4000-5000 m3/h to minimum.
Mała wysokość sali oznacza,że nawiewnik pokryje obszar rzedu 4x4 m i wydatek rzędu 300 m3/h (jeśli klimatyzacja-to gorzej). Wywiew w kilku punktach, np. po 3 otwory po długich bokach

Ty lepiej się "odlewaj" w KIBLU a nie na wywiewie ( opory przepływu - HAŁAS ). Troczę WIEDZY I WYOBRAŹNI !!!

A co ma wspólnego jeden punkt wywiewny z dużym hałasem? Chyba mam słabą wyobraźnię? Oświeć mnie Baronie.

Można rzeczywiście dać dwa lub nawet cztery punkty wywiewne, ale nawet jeden byłby OK. Istotny jest NAWIEW równomierny na całą salę.

W celu poprawienia jakości naszych usług korzystamy z plików cookies. Zgodę możesz udzielić poprzez zamknięcie tego komunikatu. Jeśli nie wyrażasz zgody na przechowywanie na Twoim urządzeniu końcowym plików cookies konieczne jest dokonanie zmian w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat plików cookies i ochrony danych osobowych znajdziesz w Polityce prywatności.