310
305
Strefa ekspertów HVACR

ZYSKI CIEPŁA W POWMIESZCZENIU ROZBIORU MIĘSA

CZY PRAWIDŁOWY JEST OBLICZANIE ZYSKÓW CIEPŁA W POMIESZCZENIU ROZBIORU MIESA (BxLxH=4,7x4x3,5 dla przykładu) wg. książki H J Ullricha gdzie na 1m3 przypada 60 W.
Spotkałem się w swojejpraktyce z róznymi obliczeniami i nie wiem jak sie do tego ustosunkować.
dzięki

hmmmm no pewnie tak...ale jeszcze sprawdzę. Ja mam inne pytanie. Czy moge policzyc zyski ciepła w pomieszczeniu gdzie jest zamrożona tjkanka ludzka (-22/-25C) jak dla zwłok?

a dlaczego liczysz wskaźnikowo ? robisz projekt czy tylko udajesz ? :-)

W pomieszczeniu rozbioru mięsa, mięso jest już wychłodzone. Pozostaje policzyć zyski ciepła od urządzeń, pracujących ludzi, straty chłodu związane z wentylacją no i oczywiście zyski ciepła przez przegrody. Temperatura jaką musisz utrzymać wewnątrz pomieszczenia to max 12st.C, a wynika ona z praktyki bo gwarantuje utrzymanie temperatury mięsa na poziomie 7 - 8 st.C w czasie rozbioru (max 2h).
Pozdrawiam

Nie no o tym jak ma wyglądać bilans to ja wiem. Ale co w przypadku gdy nie wiesz jakie mięso, ile osób, jaki sprzęt wewnątrz itd. a znasz tylko wymiary pomieszczenia? Wiem że w bilansie są zyski od mięsa, przez przegrody, wymiana powietrz, od ludzi itd. Ale załóżmy że jesteś na obiekcie i rozmawiasz z klientem. On się ciebie pyta jakie agregaty do tego pomieszczenia (szybko chce znać wydajność). I co wtedy/ Siądziesz za biurkiem i zaczniesz liczyc? Szukać ciepeł właściwych, współczynników przenikania, entalpii powietrz itd. itd.? Chyba raczej nie (tak mi się zdaje). Są chyba właśnie jakieś ORIENTACYJNE współczynniki pozwalające szybko to znaleźć (wydajność) np. pole pow. x współczynnik ? = wydajność. Czy źle kombinuję?

W celu poprawienia jakości naszych usług korzystamy z plików cookies. Zgodę możesz udzielić poprzez zamknięcie tego komunikatu. Jeśli nie wyrażasz zgody na przechowywanie na Twoim urządzeniu końcowym plików cookies konieczne jest dokonanie zmian w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat plików cookies i ochrony danych osobowych znajdziesz w Polityce prywatności.