310
305
Strefa ekspertów HVACR

Wentylacja myjni cystern samochodowych

Witam,

mam pytanie dotyczące wentylacji myjni cystern samochodowych. Czy ktoś może wie, który dokument reguluje wymogi projektowe dla takich obiektów? A może ktoś miał doczynienia z takową instalacją i zechce się podzielić doświadczeniem i uwagami. Cysterny wożą chemikalia wybuchowe (niestety na chwilę obecną nie wiem jeszcze dokładnie co to są za związki, zatem ich właściwości fizyczne i chemiczne nie są mi znane). We wspomnianej myjni mają być myte zarówno z zewnątrz jak i wewnątrz. Bardzo proszę o informację, gdzie szukać wymogów i przepisów dotyczących takich obiektów.

Z góry dziękuję i pozdrawiam,
D.

Proszę o jakąkolwiek pomoc czy sugestie..

Z tego co wiem to nie ma przepisów które to regulują. Jeżeli będzie to nowy projekt budynku to może będzie projekt technologiczny ( tam sa wytyczne dla wentylacji), zapytaj architekta jako prowadzącego temat. Jeżeli natomiast robisz wentylację i nie będziesz miał projekty technologii to popytaj uzgadniającego BHP i sanepidowca którzy będą to uzgadniać. Powinni powiedzieć co podpiszą a co nie.

Dzięki wielkie za odpowiedź. Jest to juz istniejąca myjnia samochodowa, ale dotychczas przystosowana do mycia auto-cystern tylko z zewnątrz. Ponieważ jednak firma chce poszerzyć usługi o mycie od wewnątrz, należy to uwzględnić w systemie wentylacyjnym. Zgodnie z sugestią, pogrozmawiam z BHP'owcem. Dzięki jeszcze raz pomoc.
Pozdrawiam,
D.

spróbuj raczej pogadać ze strażakiem czy nie robi się z tego strefa zagrożenia wybuchem

Ok, dzięki wielkie za podpowiedzi:) pozdrawiam, d.

W celu poprawienia jakości naszych usług korzystamy z plików cookies. Zgodę możesz udzielić poprzez zamknięcie tego komunikatu. Jeśli nie wyrażasz zgody na przechowywanie na Twoim urządzeniu końcowym plików cookies konieczne jest dokonanie zmian w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat plików cookies i ochrony danych osobowych znajdziesz w Polityce prywatności.