Witam. Jestem początkującym projektantem instalacji sanitarnych. Po raz pierwszy projektuję taki obiekt i w związku z tym mam wątpliwości co obecności dwóch układów. Mianowicie hala jest istniejąca o wym. 50x20, obecnie są zamontowane aparaty ogrzewczo-wentylacyjne z nagrzewnicami wodnymi (4 szt), które wiszą swobodnie pod dachem hali i ogrzewają powietrze w hali.
Teraz trzeba dołożyć drugi układ wentylacji ogólnej aby zapewnić wymianę świeżego powietrza. Oprócz tego będą odciągi miejscowe ze stanowisk do smarowania klejem (butapren). Chcę stworzyć układ nawiewno-wyciągowy z odzyskiem ciepła na 4 wymiany z podciśnieniem, ponieważ są przyległe pomieszczenia socjalno-biurowe. Pytanie, czy taki układ mogę zastosować nawiewno wyciągowy, czy może lepiej wyciągowy a nawiew grawitacyjny, ale obawiam się zimnych stref, na hali są 4 linie produkcyjne. Poza tym czy aparaty wentylacyjne na powietrze obiegowe nie wpłyną na wentylację ogólną, nie zakłócą mi przepływu powietrza. Działają one okresowo, kiedy temp. spadnie poniżej 18C. Jest również stara wentylacja grawitacyjna w dachu, która nie spełnia swojej roli. Generalnie jest gorąco i parnie, a pozatym czuć rozpuszczalniki i kleje. Proszę o sugestie.