W Warunkach Technicznych jest następujący paragraf
- § 151.1. W instalacjach wentylacji mechanicznej ogólnej nawiewno-wywiewnej lub klimatyzacji komfortowej o wydajności 2.000 m3/h i więcej należy stosować urządzenia do odzyskiwania ciepła z powietrza wywiewanego o skuteczności co najmniej 50 % -
Wymóg jest jasno określony. Należy odzyskać co najmniej 50 % ciepła. Rozumiem że, intencją ustawodawcy było ograniczenie zużycia energii przez budynki. Wnioskuję z tego, że wymóg 50 % skuteczności odnosi się do każdych warunków użytkowania obiektu w ciągu całego sezonu grzewczego. I dalej, skoro mowa o oszczędności energii to w bilansie energii należy uwzględnić również energię niezbędną do prawidłowego funkcjonowania systemu odzysku ciepła. Problem mam z tym, że nie mogę znaleźć urządzenia o takiej sprawności. Żaden producent nie chce mi przedstawić dokumentu stwierdzającego sprawność odzysku ciepła. Przypominam, że chodzi tu o odzysk ciepła. Podawane w materiałach reklamowych sprawności temperaturowe, czy też krótko „sprawność” beż żadnych dodatkowych określeń nie mają tu zastosowania. Przypuszczam, że takich urządzeń nie ma. Z dostępnych mi materiałów na temat odzysku ciepła wynika, że przeciętne sprawności odzysku wynoszą około 15%. Pytanie brzmi: jak spełnić wymagania § 151.1. WT?