Czy ktoś może się podzielić swoimi wspomnieniami z egzaminu ustnego. Czy pytają o przebieg praktyki? Czy komisja ma przy sobie dziennik praktyki osoby zdającej? Jakiego typu są te pytania? Czy coś trzeba obliczyć wg normy, czy właściwie co?
Czy ktoś może się podzielić swoimi wspomnieniami z egzaminu ustnego. Czy pytają o przebieg praktyki? Czy komisja ma przy sobie dziennik praktyki osoby zdającej? Jakiego typu są te pytania? Czy coś trzeba obliczyć wg normy, czy właściwie co?
Pytają o to co się robi obecnie gdzie pracuje
Nie mają dziennika praktyk
Pytania są z PB miałem 1 i głównie z WT miałem 8 i jedno z normy czasu jest bardzo dużo.
Materiały swoje trzeba mieć żeby szybko znaleźć odpowiedź
Odpowiadać trzeba szybko i na temat ni dając szans komisji na pytania naprowadzające bo to obniża punktacje i komisja staje się dociekliwa. Ogólnie spoko Dużo zależy od losowania pytań gdyż zestawy są bardzo różne jeśli chodzi o poziom trudności
No i może nie być łatwo. Tym dziadom nie jest na rękę abyś zrobił uprawnienia.
No i może nie być łatwo. Tym dziadom nie jest na rękę abyś zrobił uprawnienia.
k, nie słyszałem, żeby egzaminy ustne na uprawnienia budowlane były szaleńczo trudne, czy prowadzone w sposób złośliwy. Poziom "zdawalności" w wysokości ponad 90% też nie jest alarmujący. Kogo nazywasz "tymi dziadami"? I czemu ma "im" nie być na rękę, żeby ktokolwiek zdał egzamin? Co?
do k: w końcu każdy członek izby to dodatkowa kasa dla "tych dziadow" więc twoja wypowiedź nie trzyma się kupy
celna uwaga, tom :)
Szczęśliwi Ci, którzy mogą wnosić własne materiały,
w Poznaniu niestety nie można nic wnieśc, nawet własnej czystej kartki.
Materiały (ustawy,normy), kartki do notowania itp. są udostępnione przez Izbę w sali gdzie się przygotowujesz po wylosowaniu pytań.
A że zestawów z materiałami jest mniej niż aktualnie przygotowywujących się do odpowiedzi, więc wyobraźcie sobie jaki jest chaos i nerwica - w wydzieraniu sobie ustaw.
Beznadzieja kompletna.
aaa no i faktycznie, nie wolno dopuścić do tego aby komisja zaczela mówić za Ciebie, bo nawet jeśli znasz odpowiedż a oni zaczną się wtrącać i dopowiadać to koniec.
A przerwać jest już trudno jak się rozkręcą, odpowiedzą na całe pytanie tak, że nic ci nie pozostaje do mówienia.
Warto zaczynać od najważniejszych rzeczy w danym pytaniu. Jak zaczniesz od czegoś innego mniej znaczącego, to komisja zaraz zaczyna się wtrącać i mówić "... ale przecież priorytetem jest to i owo ..." i dalej już polecą sami z całą odpowiedzią - chociarz ty chciałeś/łaś powiedzieć to ale póżniej.
Jednym slowem gadać jak najwięcej, jak nieznasz stricte odpowiedzi, to gadać wszystko co jest z tym związane na około - zawsze ten punkt 1, a moze 2 wstawią Ci za ogólną znajomość danego problemu.
p.s. jutro mam ponownie ustny - ciekawe czy tym razem "dziady" mnie puszczą :)
Pozdrawiam!
ciekawe czy tym razem dziady mnie puszczą
Żenada.
A jeszcze większa będzie jak Cię puszczą i będziesz wypowiadał się na tym forum jako fachman pełną gębą
WItam,
Jestem po przedwczoraj pisemny wczoraj ustny..Szczerze przed egzaminami czytałem forum i pytałem znajomych którzy mieli egz..kazdy mowil ze to proste ze się zda...moje doswiadczenie jest takie : zdałem ale bylo ciezko na pisemnym pytanie ze wszystkiego...na ustynym tez nie tylko branza znaomi mieli na ustnym 5 pytan i wszystkie nie z branzy no i do tego szczegolowe pytania od komisji...
Gdzie zdawałeś egzamin?
Witam!
jeśli zabrakło na egzaminie ustnym na uprawnienia budowlane 0,75 punktu do zaliczenia, a pisemny zdało się z wynikiem ponad 90% trafnych odpowiedzi to czy jest sens się odwoływać i czy ktoś kiedyś to przerabiał? Śląska Izba.
Ja miałem dokładnie taki sam przypadek jak Ty... Weź pod uwagę, że 0,75 pkt ( już po uśrednieniu ) to jest w rzeczywistości jakieś 4-5 pkt postawionych przez członków komisji. Będzie Ci bardzo trudno udowodnić, że za słabo cię wypunktowali. Ja odpuściłem, zdawałem tylko ustny w następnej sesji i zdałem bez problemu.
P.S. Mojemu znajomemu zabrakło 0,25 pkt. :-)
Podajcie proszę przykłady pytań na ustny branża instalacyjna.
polecam do nauki stronę www.uprawniator.pl są tam testy online które bardzo pomogły mi w nauce na egzamin, ponad 80% pytań powtórzyło się, polecam
Tematy na forum