Chce sobie zrobic w pokoju wentylacje, zasadniczo to sie na tym nie znam wiec samo projektowanie marnie idzie. Z grubsza chodzi o chlodzenie pokoju w lato. 2 przewody wentylacyjne jeden ma pompowac powietrze do pokoju, drugi wyciagac na zewnatrz, mysle ze starczy tylko wentylator na wejsciu (a moze jednak dac 2, pokoj ma okolo 10m^2). sterowac ma tym taki termometr reagujacy na roznice temp. w pokoju i na zewnatrz a nim termostat w pokoju. czyli np. w lato ma pompowac chlodne powietrze gdy potrzeba i ewentualnie na wiosne czy jesien moze dogrzewac troche (ale to nieistotne) i czasami po prostu troche przewietrzyc pokoj z moich obserwacji wynika, musze dac szczelne zamkniecie obydwu przewodow z kliku powodow, mam maly pokoj, troche wiekszy od lazienki siostry a ona tam ma jeden wentylator ktory jest stale otwarty i jest tam dosc zimno, strasznie ciagnie przez ten otwor, po drugie sasiedzi czasami nie wiadomo czym pala w piecu, ale pachnie to troche jak palona opona no i nocne rozmowy mojego i sasiada psow:) problem w tym ze chce zeby bylo to sterowane elektrycznie, otwieralo by sie razem z zalaczeniem wentylatora. nie wiem za bardzo czy mozna gdzies w rozsadnej cenie kupic cos takiego, przynajmniej narazie nie znalazlem (pewnie nie wiem gdzie szukac:cry:) ewentualnie macie jakies patenty jak cos takiego tanio wykonac??
Najbardziej zalezy mi na szczelnosci i cenie, nie musi to byc szybkie (bo z zalozn wynika ze nie bedzie czesto przelaczalo) ani duze, bo na maly pokoj pewnie wystarczy maly przeswit otworu, a wlot i wylot beda szly wprost przez sciane (40cm) wiec opory kanalow sa pomijalne.