331
331
331
330
330
330
305
328
317
305
328
Strefa ekspertów HVACR

Przepustnica powierza wielołaszczyznowa.

Zaskoczyło mnie wymaganie ze strony straży pożarnej podczas odbioru obiektu, że zastosowanie przepustnice powietrza wielopłaszczyznowe ( w pełni aluminniowe )wykonane zgodnie z Polską normą musza posiadac pisemny atest, że mogą pracować w strefie zagrożenia wybuchem (strefa nr.2 dawne oznaczenie z2. Rozumiem że zastosowane siłowniki napędu przpustnic muszą być w wersji EX. Nie wiem gdzie mam zdobyć certyfikat na zastosowanie przepustnice w strefie zagrożenia wybuchem. Proszę o szybką odpowiedź.

W przepustnicach wielopłaszczyznowych występuja takie małe koła zębate wykonane z tworzywa i to one moga powodowac zagrożenie. Musiałes trafić na strazaka znajacego temat. Certyfikat u producenta to jego zmartwienie.

są i przepustnice z certyfikatem EX - ale kosztują duuuużo więcej niż typowe z siłownikiem Ex.
Pomyśl - gdybyś do tej przepustnicy dołożył siłownik BF - jak dla klap p-poż, to wg twego działanai miałbys klape p-poż, ale nie miałbyś nadal na to certyfikatu - no i słusznie.
Producenci którzy mają przepustnice Ex - mają też certyfikaty

W celu poprawienia jakości naszych usług korzystamy z plików cookies. Zgodę możesz udzielić poprzez zamknięcie tego komunikatu. Jeśli nie wyrażasz zgody na przechowywanie na Twoim urządzeniu końcowym plików cookies konieczne jest dokonanie zmian w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat plików cookies i ochrony danych osobowych znajdziesz w Polityce prywatności.