310
313
305
Strefa ekspertów HVACR

podajnik brucer

piszę z czystym sumieniem,podajnik brucer jest dobry a w szczegulności ślimak oprucz niego reszta nadaje się do chuty na przetop.podajnikem można jedynie palić w lecie wodę cwu tz.na powolnym paleniu i nawet węglem 0-40.ale jak się ustawi piec żeby w domu było 22-24 stopni- to nawet popiołu nie ma-jest na dachu i koło posesji a jak się zmiejszy nadmuch kopci i spala 2 razy więcej węgla co zwykła retorta .pomimo różnych dobrych udoskonaleń jakie zrobiłem padłem na kolana i wyrzuciłem cały podajnik z pieca.natomiast mogę się pochwalić ślimak wykorzystałem do nowego podajnika ze starym typem retorty -eureka- palę węglem-0-40.węglem tym samym co w brucerze który spiekał.na nowym podajniku nie spieka się i spala średnio 90dkg na godz.na ślimaku mam zamontowany licznik obr.1-obród ślimaka równa się0,23dkg węgla.dom średnio ocieplony 240m kocioł wiadrus 23,3kw przez mnie skręcony-żeliwny.nareszcie dopiołem swego.pozdrawiam brucerowiców.

Jestem ciekawy jak zamontowałeś retortę do Wiadrusa

Z tego co znam wymiary Wiadrusa i Brucera to jest to niemożliwe. No chyba że Pan Bernard ma takie zdolności.

retorta ma śred.32cm u góry tzn.około 50kw.pozdrawiam.

Wszedłem tu przypadkowo, lecz nieprzypadkowo Ci odpowiem. Ale pieprzysz w tym narzekaniu. Spiekanie jest cechą węgla a nie palnika.
Napisz lepiej jaki wentylator miałeś zainstalowany na brucerze i na jakich nastawach pracował, a jaki miałeś kocioł, o jakiej mocy. Jeśli miałeś wentylator o wydajności 360m3/godz. i puściłeś go na full, to mógł wydmuchać wszystko razem z Tobą. Np. kocioł 20kW potrzebuje tylko około 70m3/godz. powietrza i około 3,5kg/godz. węgla.

kolego antoni zjadłem zęby na próbach palenia na różnych retortach to właśnie od nich zalerzy czy węgiel nawet nisko spiekalny będzie się spiekał po prostu chodzi mi że ma się palić oszczędnie i ekologicznie co się wrzuci do podajnika tzn.węgiel od o-40 mm. do podajnika brucer jak wsypiesz sam groszek to na początku palnika super się spala a od środka do końca palnika tylko się tli i kopci ponieważ na ślimaku jest garb-przed końcem,który miażdży nawet miał na pył.i właśnie to jest przyczyna nie równego palenia w retorcie-spieki.pozdrawiam.

Nie odpowiedziałeś na moje pytania. A może się na tym nie znasz? Pisałeś, że Ci wydmuchuje popiół z palnika, zapomniałeś? Dlatego zapytałem Cię o wentylator i moc kotła, bo chciałem Ci odpowiedzieć na Twoje pytanie. Przypadkowo coś się na tym znam. A wracając do węgla i spiekania, to spieka się albo węgiel, jeśli ma zdolności spiekające (wiesz może coś o zdolności spiekania według ROGI?) i na to nic nie można poradzić (palnik BRUCER daje sobie jednak z tym radę, bo spieki go nie zakleszczają), albo spieka się popiół, jeśli węgiel ma zbyt niską temperaturę spiekania popiołu. Także jak się puści na full powietrze (przy za dużym wentylatorze) to można uzyskać taką temperaturę, że stopi nie tylko popiół, ale nawet elementy palnika. Rozumiesz teraz moje pytania? Piszę tak dużo, bo mam nadzieję, że naprawdę masz taki problem, jak opisałeś, a nie tylko piszesz po to, żeby skrytykować BRUCERA i reklamować kocioł Viadrus.

kolego antoni nie pomożesz mi nic bo to urządzenie za 1200 sprzedałem na z....e za pare złotych.pozdrawiam.

Kolego Bernardzie
Szkoda, że nie mogę Ci pomóc. Ale widziałem Twoje wiadomości na forum, w których podajesz swój telefon i mail ludziom pytającym o poradę w sprawie Brucera, oferując im pomoc. Ciekaw jestem jaką pomoc im oferujesz, skoro nie znasz się na tym, mimo że nie masz już zębów. Mimo to pozdrawiam.

antek ty vel.inżynier dankie za cieplutkie bazgroły.

Widac ktos tu faktycznie mial klopoty z tym calym zestawem - kociol , podajnik itd . Nie poradzil sobie , postanowil sprzedac.Dlatego tez podawal swoj tel i mail ewentualnym kupcom sluzac pomoca - ale tylko odnosnie samego podajnika < instalacja, adaptacja - przerobki ... > Zwykle - handele , handele ..... :o)

taka jest prawda.

po mojemu jest to szajs urządzenie do ogrzewania domu ale dobre do ogrzewania atmosfery gdy się ma swoją kop. węgla na posesji.

przy -5stopni ogrzew.240 m mieszkanie wiadrus u 22 spala 1,5 kg na godz. palnik sam a żadny brucer tego nie dokona paląc mieszanką miału i groszku 25000klc w mieszkaniu non stop 23.5 st temp w kominie 155 stopni w mieszk 23.5 st na palniku 0 spieków z komina 0 śladów palenia węglem taka jest prawda przy 5 latach spędzonych w pywnicy-kotłowni.pozdrawiam w nowym roku wszystkich urzytk.brucera ale nie tych co go reklamują.

Siedź dalej w tej piwnicy, to może dojdziesz do 0,5kg.

W celu poprawienia jakości naszych usług korzystamy z plików cookies. Zgodę możesz udzielić poprzez zamknięcie tego komunikatu. Jeśli nie wyrażasz zgody na przechowywanie na Twoim urządzeniu końcowym plików cookies konieczne jest dokonanie zmian w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat plików cookies i ochrony danych osobowych znajdziesz w Polityce prywatności.