Czy ułożenie kolektora gruntowego poziomego dla pompy ciepła wymaga:
- pozwolenie na budowę
- czy tylko zgłoszenia
Czy ułożenie kolektora gruntowego poziomego dla pompy ciepła wymaga:
- pozwolenie na budowę
- czy tylko zgłoszenia
Ciężko powiedzieć. Na zdrowy rozsądek nie wymaga to pozwolenia na budowę raczej zgłoszenia. Myślę, że w starostwie jednoznacznie odpowiedzą czy trzeba czy nie.
Zdrowy rozsądek? W którym artykule o tym napisali?
Moim zdaniem w art. 29 i 30 jasno wskazano co nie wymaga pozwolenia, a co wymaga zgłoszenia.
Jak czegoś tam nie ma to musi być pozwolenie.
Na kolektory gruntowe nie ma dyspensy więc formalnie musi być pozwolenie (to moje zdanie). Oczywiście zapytać w starostwie nigdy nie zaszkodzi, to nic nie kosztuje (nawiasem upewnił bym się w powiatowym nadzorze budowl., wprawdzie to nie oni wydają pozwolenia, ale to oni kontrolują budowy).
Jest wiele budowli które nie są wymienione w art. 29, a na które nie trzeba pozwolenia na budowę. No chyba, że się uprzesz i udowodnisz w starostwie, że np. kabel do zasilania lampy w ogrodzie wymaga pozwolenia na budowę, bo nie jest wymieniony w art. 29. Wówczas na pewno każdy się z
Tobą zgodzi i otrzymasz pozwolenie na budowę. Co do zdrowego rozsądku: faktycznie prawo budowlane nic o nim nie mówi, tym nie mniej jest on wymagany na każdym samodzielnym stanowisku, co jest przyjmowane jako pewnik przez twórców "Prawa...", o czym świadzy wiele jego zapisów.
Budowa obiektów małej arcjtektury w miejscu niepublicznym nie wymaga pozwolenia lub zgłoszenia - to w temacie lampy ogrodowej.
Ciekawi mnie dlaczego według Ciebie budowa kolektora wymaga raczej zgłoszenia. Na jakiej podstawie opierasz swoje przypuszczenie? Inaczej pod jaki paragraf podpiął byś ten kolektor?
Pod paragraf 22
Tematy na forum