jarek (gość) ty się nie załamuj napisz do ITB. Niech problem cebulki zajmie jakiś plan badawczy ITB w ramach grantu. Może nad grawitacją kominową? Ja próbowałem namówić Zakład Fizyki Cieplnej, Instalacji Sanitarnych i Środowiska, na wprowadzenie Prawa Newtona z uwagi na ciężar CO2 i konwekcję, ale na razie nic nie wyszło. Na razie dowiedziałem się, że w kominie działa inna grawitacja: nienewtonowska. U mnie ostatnio kontrola tej grawitacji zakończyła się rozbiciem kuchenki mikrofalowej, alehonda w garażu ocalała pomimo naporu kuli na kratkę , bo listwa instalacji alarmowej przytrzymała tę kratkę. W Polsce "jarek" nauka jest nieprzewidywalna z uwagi na problemy z kwasicą mózgów u uprawnionych ( przy 400 ppm CO2 już jest ucisk w głowie). Jarek tu nikt ci problemu smażonej cebulki nie rozwiąże zrób w chałupie przeciąg, bo w czasie smażenia wydzielają się Akroleina dla której NDS < 0.1 ppm ( Kom A Olejnik Wentylacja komory dekompresyjnej str 24)! Ta "cebulka" się ujawni z każdym twoim oddechem, to gorzej być niż biernym palaczem!