Witam.
Moje pytanie dotyczy wymagań jakie musi spełniać digestorium a zwłaszcza kwestia dotycząca filtrów jakie powinny być instalowane przy wyciągać.
Czy są jakieś przepisy które regulują tą kwestję.
Będe wdzięczny za każdą informację.
Pozdrawiam.
Witam.
Moje pytanie dotyczy wymagań jakie musi spełniać digestorium a zwłaszcza kwestia dotycząca filtrów jakie powinny być instalowane przy wyciągać.
Czy są jakieś przepisy które regulują tą kwestję.
Będe wdzięczny za każdą informację.
Pozdrawiam.
Żadne z kilkudziesięciu dygestoriów u nas zainstalowanych nie ma filtrów. Ze względów eksploatacyjnych może by się coś przydało, po to żeby wychwycić to, co się osadza (wykrapla) na ściankach kanałów i potem przecieka na łączeniu kanałów.
Witam,
czy pan Tomasz może mi powiedzieć gdzie jest to digestorium.Apteka, labolatorium ( jakiego typu labolatorium )czy coś innego?
Pozdrawiam.
Pytanie zasadnicze:
Co chcemy filtrować i z jaką skutecznością ?????
Digestorium raczej nie potrzebuje żadnych filtrów - chyba że wyrzuca w eter cos naprawdę "nieprzyjemnego" wprost pod czyimiś oknami
przecież to prosta kwestia: fitry trzeba stosować w przypadku gdy emisja zanieczyszczeń przekracza dopuszczalne normy.
Ehh..te wypowiedzi Wasze po prostu zwalają z nóg. Wszyscy kombinujecie jak koń pod górę:
- "nigdy nie stosowałem więc pewnie nie potrzeba"
- "trzeba jeśli wywala się komuś pod okna"
LUDZIE - ZLITUJCIE SIĘ !!!!!!!!!!
To jest laboratorium zajmujące sie badaniem materiału roślinnego na obecność szkodników, bakterii, wirusów, grzybów.W trakcie badań używa-stosuje sie subst. chemiczne niebezpieczne.Czy w związku z tym potrzeba jest instalowania filtrów np. hepa czy innych. Czy sa przepisy które okreslają kiedy powinno sie instalować i jakie filtry, lub przepisy zwalniające z takiego obowiązku.
Pozdrawiam
Tomasz
Uwaga Roberta trafnie krytyczna, chociaż bez konkretów, tzn. bez odniesienia do przepisów. Pisząc, że u nie ma mnie filtrów, chciałem przytoczyć przykład z praktyki. Czy tak powinno być, nie wiem. Jest to instytut chemii a instalacje były projektowane 7 lat temu przez specjalistyczne biuro projektowe. Sens stosowania dygestoriów jest zawsze taki, żeby usuwać substancje szkodliwe i uciążliwe. Ewentualne zastosowanie fitrów na wyciągach wymagałoby moim zdaniem dogłębnej analizy kosztów i spodziewanych efektów.
A może nalżałoby filtrować spaliny z naszych samochodów i kotłów w naszych domach?
A może wystarczy tzw. zdrowy rozsądek ?
Pozdrawiam
Przykro mi ale nie będę odwalał roboty za kogoś. Proponuję uruchomić googlea i wklepać hasło "dopuszczalna emisja zaniczyszczeń" i wyszukać odpowiednich aktów prawnych.
Obowiązkiem inżyniera podczas projektowania jest przestrzeganie przepisów (przynajmniej dotyczy to tych z uprawnianimi)i niestety zdrowy rozsądek niewiele ma tu "do gadania" :)
Substancją niebezpieczną jest również propan a filtrów do nie są wymagane - reasumując: proponuję podeprzeć się ustawodastwem.
I należy pamietać że prawo się zmienia więc to co było 7 lat temu z dniem dzisiejszym niewiele może mieć wspólnego :)
Nie znalazłam nic jeżeli chodzi o Sanepid, ale na zdrowy rozsądek to zastosowałabym filtr wstępny, a potem absolutny. Nie znalazłam podstawy prawnej, ale przy takiej mieszance jaka tam występuje, zabezpieczyła bym sobie tyły. No i oczywiście wentylator przeciwwybuchowy.
Pytanie praktyczne. Usuwane substancje to głównie gazy, mieszaniny gazów. Jak je wychwycić?
Popatrzmy jeszcze na proporcje; pojedyncze gramy i tony emitowane przez przemysł.
Pozdrawiam
Tematy na forum