WItam Serdecznie
Mam pytanie z dziedziny wentylacji z odzyskiem ciepła.
Piszę pracę dyplomową pod tytułem wentylacja z odzyskiem ciepła wolnostojącego budynku mieszkalnego. Mam wyznaczyć (wyliczyć) z bilansu ciepła ilość powietrza wentylacyjnego.
We wszystkich poradnikach i ksiażkach przedstawione są sposoby wyznaczania zysków ciepła wchodzących w skłąd bilansu cieplnego dla pomieszczenia wentylowanego. U mnie musze wentylowac domek jednorodzinny, wiec pomieszczen jest wiecej. Czy aby wyznaczyc ilosc powietrza obliczamy zyski ciepla tylko z pomieszczeń w ktorych wyciagamy zuzyte powietrze (WC, ŁAzienka, garderoba, Kuchnia ...). A co z pomieszczeniami do których doprowadzamy powietrze z centrali. Czy je też bieżemy pod uwagę w liczeniu bilansu.? Co z ilością powietrza nawiewanego.?
Po drugie analizujac proponowane rozwiązania różnych firm w zakresie
wentylacji z odzyskiem ciepła widzę że wszyscy stosują się do nawiewu do
pomieszczeń przebywania ludzie (pokoj sy;ialnie itp) a wywiew z pomieszczeń
brudnych (kuchnia,łazienka itp).Czy to jest dobre rozwiązanie? Powietrze wyciągane niesie ze sobą przykre zapachy a w centrali do odzysku moze nastapic przejmowanie zapachow.
W rekuperatorch krzyżowych nie ma bezpośredniego styku obu strumieni (nawiewnych i wywiewnych) ale po pewnym czasie i tak moze nastapic przejecie zapachów.
Za odpowieez z góry dzieki