Gość: Fijas
2011-01-13 11:20
Wyrzutnia okapu kuchennego w restauracji
Mam problem do rozwiązania dotyczący wentylacji kuchennej w małej restauracyjce.
Kuchnia będzie wyposażona w dwie kuchenki gazowe na propan butan(8 palników) powierzchnia 1,8m2
Wg wstępnych obliczeń potrzebuje okapu o 2m2 powierzchni co daje ok 2000m3/h powietrza wyciąganego.
I teraz jest problem:

Lokal jest na parterze budynku mieszkalnego(taki blok 4 piętrowy) nie jest przystosowany do gastronomi.
Problem jest z wyrzutnią powietrza z okapu, mam pewnie koncepcje:

1. Budowa wyrzutni po elewacji przez kilka pięter(nie wiadomo czy się wspólnota zgodzi) + koszty instalacji
2. Podłączenie się do przewodów wentylacji grawitacyjnej mam dostępne 4 osobne przewody kominowe o przekroju 140x120(nie sądzę jednak żeby sanepid się na to zgodził) z koleji uzbrojenie kominów wiąże się z niemałymi kosztami oraz znacznym ograniczeniem przekroju przewodu.
3. Zastosowanie okapu z dobrymi filtrami tłuszczowymi oraz lampami UV podobno można znacznie zredukować zapachy i zanieczyszczenia i wtedy zrobić wyrzutnie bezpośrednio na zewnątrz może ma ktoś doświadczenie z takimi okapami, czy to po prostu zdaje egzamin? znalazłem takie okapy firmy Halton.

z góry dziękuje za podpowiedzi a może jakieś inne rozwiązanie
Gość: Macieto
2011-01-13 11:40
Re: Wyrzutnia okapu kuchennego w restauracji
halton ma jakieś rozwiązania (chyba PLUSTOP) oparte na "wysokosprawnych" wiltrach z węgla aktywowanego
Gość: fijas
2011-01-13 12:06
Re: Wyrzutnia okapu kuchennego w restauracji
wiem o tym to jest centralka na minimum 5000 m3/h i koszt jej to 25tys€
Gość: m.
2011-01-14 08:58
Re: Wyrzutnia okapu kuchennego w restauracji
zapyaj firmę Hidria - wyjdzie taniej
Gość: Tony Soprano
2011-01-18 15:49
Re: Wyrzutnia okapu kuchennego w restauracji
cz macie może praktykę ze stosowania filtrów węglowych
Gość: gtfbwre
2011-02-25 17:23
Re: Wyrzutnia okapu kuchennego w restauracji
Pomyśl też o nawiewie i o jego podgrzaniu
Gość: Igor
2011-02-26 12:43
Re: Wyrzutnia okapu kuchennego w restauracji
Witam
Mam doswiadczenie z okapami firmy Halton z UV, powiem ze bardzo fajna sprawa sprawdza sie w 100% problem to natomiast koszty utrzymania takiej instalacji. Swietlowki powinny byc czyszczone dosc czesto Halton zaleca przetrzec je szmatka z ciepła woda raz dziennie. Swietlowki maja zywotnosc 8000 godzin potem nastepuje wymiana swietlowek nie wiem jaka jest cena w polsce w UK okolo 65 funtow/sztuka ale mozna kupic taniej od innych firm produkujacych takie swietlowki. Łatwo uszkodzic swietlowki przy codziennych czynnosciach (sciaganie, wkladanie filtrow). Utrzymywalem siec restauracji (okolo 70) wszystkie z tymy okapami po okolo 4 latach zaczelismy likwidowac swietlowki z okapow i zastepowac sie urzadzeniami od Extechnology, sa to rowniez Swietlowki UV natomiast sa montowane nad okapem i polaczone z tunelem wentylacyjnym(nizsze koszty utrzymania).
Oczywiscie trzeba jeszcze uzyc filtry weglowe zeby usunac ozon z wywiewanego powietrza, w wentylacjach kuchennych filtry zapychaja siedosc szybko przez czasteczki tłuszczu wiec tez dochodza koszta.
Moge polecic centrale od haltona nazywa sie to polystop lub cos takiego. Jest do centrala wywiewna z filtrami i uv ( sa rozne konfiguracje) widzialem to w praktyce w bylem zaskoczony skutecznoscia takiego systemu filtracji. Jedyny problem to koszt okolo 20 000 funtow plus utrzymanie ( zmiana filtrow i UV).

Osobiscie polecam zwykły okap i wywiew po elewacji. Cos takiego bedzie najtansze i jak bedzie dobrze zaprojektowane koszty utrzymania nie powinny byc wysokie ( czyszczenie co 6 lub 12 miesiecy w zaleznosci od intensywnosci urzytkowania). Pozatym przy rezygnacji z tych wszystkich bajerow ( filtryweglowe i UV) na samym poczatku zaoszczedzisz na 20 lat utrzymania tej instalacji.

Pozdrawiam

Gość: Spednet.pl
2011-03-14 11:19
Re: Wyrzutnia okapu kuchennego w restauracji
Warto zapoznac się z naszą ofertą www.spednet.pl w razie pytan jestem do dyspozycji na forum.

www.spednet.pl – pomy ciepła
Gość: yaro
2011-03-15 15:56
Re: Wyrzutnia okapu kuchennego w restauracji
Opcje 2 i 3 odpadają. 2 ze względu takiego, że nikt ci tego nie odbierze, a 3 ze względu na koszty. Zostaje tylko bramka nr 1. Ale najpierw zapoznaj się z przepisami w Warunkach Technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie, paragraf 152 mówi o wyrzutniach, co można i w jakich odległościach.
Gość: BODIM
2011-07-12 22:27
Re: Wyrzutnia okapu kuchennego w restauracji
Witam,
Bardzo prostym rozwiązaniem jest skrzynka filtracyjna z węglem aktywnym podłączona zaraz za okapem w kanał wentylacyjny.
Taka mini centralka na 2000 m3/h kosztuje ok 5000 zł + dodatkowe filtry tłuszczowe (kupuje się raz na długi czas i się je myje).
W razie pytań zapraszam na stronę BODIM Biuro Inżynierskie