Zdecentralizowane systemy wentylacyjne Hoval dla przemysłu spożywczego
Data publikacji: 04.04.2023
Istnieje wiele czynników, które przyczyniają się do tworzenia komfortu (lub dyskomfortu) w środowiskach pracy i zależą one od mieszanki elementów determinowanych przez temperaturę samego środowiska, rodzaju czynności i czas spędzany przez pracujących w nim ludzi oraz brak przeciągów i czystość powietrza, a także skuteczność zainstalowanego systemu. Biorąc to pod uwagę , jakie są idealne wymagania dla systemu wentylacji przemysłowej?
Przede wszystkim dobry system musi być w stanie automatycznie dostosować parametry dostawy i temperatury na wyjściu. Następnie musi mieć jak najmniejszą powierzchnię, być uniwersalny, aby dostosować się do wszelkich późniejszych zmian w zakładach produkcyjnych oraz gwarantować łatwość obsługi i konserwacji, w miarę możliwości bez przerywania pracy całego systemu. Wreszcie, jeśli chodzi o koszty, to inwestycja musi być akceptowalna, a koszty eksploatacji i konserwacji muszą być niskie.
Gwarancja optymalnych wyników zależy jednak również od jakości projektu. Jeśli projekt nie zostanie wykonany prawidłowo, może to prowadzić do wzrostu dyspersji z powodu stratyfikacji termicznej, nierównych temperatur i przeciągów w pomieszczeniu, nagromadzenia zanieczyszczeń, a tym samym nieczystego powietrza w środowisku pracy.
Hoval w swojej ofercie posiada portfolio różnych systemów i technologii wentylacyjnych dla dużych środowisk dostępnych obecnie na rynku, podkreślając ich różnice i plusy. W szczególności przedstawiamy zalety systemów termowentylacji z dystrybucją zdecentralizowaną, które w porównaniu z systemami centralnymi nie wymagają kanałów dystrybucyjnych ani nawiewników końcowych, ponieważ nawiewnik powietrza jest zintegrowany z urządzeniem.
Systemy wentylacji zdecentralizowanej Hoval RoofVent® RP i TopVent® TP są idealne do efektywnego ogrzewania wysokich pomieszczeń, gdzie dla różnych obsługiwanych obszarów instaluje się kilka jednostek wentylacyjnych. Jednostki wentylacyjne są mocowane do sufitu i wtłaczają powietrze w dół do pomieszczenia, przy braku kanałów dystrybucji powietrza. Urządzenia składają się z dwóch elementów: elementu grzewczego (z wentylatorem i wężownicą) oraz nawiewnika AirInjector®.
Nawiewnik składa się z dwóch elementów, z których każdy ma przeciwstawny wpływ na kształtowanie strumienia powietrza: połączenie deflektora i dyszy odpowiada za tworzenie strumienia powietrza o maksymalnym możliwym rzucie. Urządzenie wirowe obraca strumień powietrza, zwiększając tym samym kąt rozproszenia (indukcji) przepływu.
Cechą charakterystyczną systemu jest dynamiczna zmiana geometrii przepływu powietrza w różnych konfiguracjach na podstawie gradientu termicznego pomiędzy powietrzem nawiewanym a otaczającym. Porównując system tradycyjny z dyfuzją AirInjector®, widać znaczną różnicę w rozwarstwieniu pomieszczeń i wynikający z tego wzrost kosztów, w przypadku systemów tradycyjnych, ze względu na większe rozproszenie koperty.
Zintegrowany w zdecentralizowanych systemach klimatyzacji cyfrowy system sterowania Hoval Digital TopTronic®C również gwarantuje efektywność systemu, regulując go niezależnie od potrzeb użytkownika i jest w stanie sterować nawet niezależnie 64 strefami.
Ponadto dla każdego klienta marketu spożywczego najważniejsze są świeżość produktów, ich wygląd i smak, jak i komfort cieplny w procesie zakupowym. Dlatego kwestia odpowiedniego dopasowania stref ogrzewania, chłodzenia i wentylacji jest w segmencie spożywczym kluczowa. Hale wielkopowierzchniowe wymagają spełnienia odpowiednich warunków klimatycznych i bezpieczeństwa, które pozwolą utrzymać w obiekcie stałą temperaturę i zapewnią dostawę świeżego powietrza - ponieważ produkty tracą przydatność do spożycia, jeśli nie są przechowywane tak jak powinny.
Istnieją już liczne firmy z branży spożywczej, które wybrały w pełni zdecentralizowane rozwiązania grzewcze i chłodnicze firmy Hoval, zadowolone z łatwości instalacji i konserwacji, optymalnego komfortu i niskich kosztów eksploatacji, aby zapewnić klimatyzację wewnątrz środowiska produkcyjnego.